Iracká armáda získala späť rodisko Saddáma Husajna

TA3 SITA
4.7.2014 16:55

Iracká armáda v noci zo štvrtka na piatok získala opätovnú kontrolu nad rodiskom zosadeného diktátora Saddáma Husajna, dedinkou al-Audža nachádzajúcou sa len osem kilometrov od mesta Tikrít.

Oblasť pred časom obsadili militanti zo sunnitskej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL). Iracké ozbrojené sily na vyhnanie islamistov z al-Audže využili vrtuľníky a pomáhali im aj šiitskí dobrovoľníci. Pri operácii podľa štátnej televíznej stanice prišlo o život 30 militantov. Ofenzíva na opätovné získanie Tikrítu sa začala ešte 28. júna, armáde sa však odtiaľ stále nepodarilo vyhnať členov ISIL-u.

Fundamentalistická skupina ISIL tento týždeň oznámila vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovala svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za "kalifa všetkých moslimov". V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. O centrálne mesto Tikrít prebiehajú v súčasnosti tvrdé boje. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok