Bývalý Cameronov tlačový tajomník dostal 18 mesiacov

TASR TA3
4.7.2014 13:58

Na 18 mesiacov väzenia odsúdil dnes londýnsky súd bývalého tlačového tajomníka britského premiéra Davida Camerona, informovala agentúra Reuters.

Bývalý Cameronov tlačový tajomník dostal 18 mesiacov
SITA/AP

Andyho Coulsona, niekdajšieho šéfredaktora bulvárneho týždenníka News of the World (NoW), uznala minulý týždeň súdna porota vinným zo spolupáchateľstva pri nelegálnom prenikaní do telefónov a hlasových schránok s cieľom získať exkluzívne informácie pre články o politikoch, celebritách i obetiach zločinov.

Coulson sa tak stal štvrtým novinárom NoW, ktorému súd vymeral trest odňatia slobody. Bývalí redaktori Neville Thurlbeck a Greg Miskiw dostali po šesť mesiacov, ich kolega Weatherup štyri mesiace podmienečne. Weatherup a Mulcair musia navyše odpracovať 200 hodín verejnoprospešných prác.

So šiestimi mesiacmi, ale s podmienečným odkladom, odišiel zo súdu aj bývalý súkromný vyšetrovateľ Glenn Mulcaire, ktorý mal za úlohu zabezpečiť odpočúvanie telefónov.

Andy Coulson začal pracovať ako vedúci komunikačného oddelenia vtedy ešte opozičnej Cameronovej Konzervatívnej strany v roku 2007. Po Cameronovom nástupe do úradu premiéra v máji 2010 sa stal šéfom jeho tlačového tímu na Downing Street. Zo svojho postu Coulson odišiel v januári 2011 v súvislosti so škandálom okolo odpočúvania. Od začiatku sa však bránil tvrdením, že o nelegálnom prenikaní do telefónov nič nevedel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok