Pochovali zavraždeného palestínskeho tínedžera, mládež sa bila s políciou

TA3 TASR
4.7.2014 11:10

Palestínskeho tínedžera Muhammada Husajna Abú Chdajra dnes pochovali v Jeruzaleme krátko po modlitbách v prvý piatok moslimského posvätného mesiaca ramadán.

Mládež sa dostala do potýčok s neďalekou políciou, čo je znamenie stúpajúceho napätia v meste, ktoré je až príliš zvyknuté na násilie medzi svojimi komunitami. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Rodina Abú Chdajrovcov je presvedčená, že ich 16-ročný syn sa stal obeťou izraelských pravicových extrémistov, ktorí sa tak pomstili za zabitie troch izraelských tínedžerov.

Rodina má záznam z bezpečnostnej kamery, ktorý zachytáva, ako chlapca v stredu pred svitaním strkajú do auta. Chlapec bol práve na ceste do mešity, kde sa chcel modliť počas ramadánu.

Zhorené telo chlapca sa našlo o niekoľko hodín na poli. Na pohrebe bolo telo v otvorenej rakve, ale zabalené - aby nikto nemohol vidieť, aké je spálené.

"Keby bol náš syn Izraelčan, do niekoľkých minút by zatkli jeho vrahov. Ale keďže je Arab, nezatkli nikoho," uviedol tínedžerov otec Husajn Abú Chdajr, keď prijímal kondolencie v smútočnom stane.
Izraelská polícia oznámila, že vraždu stále vyšetruje, a odmietla potvrdiť motív zločinu.

"Celé hodiny nám kládli otázky o Muhammadovi namiesto toho, aby išli zatknúť tých, čo mu to urobili," povedal otec obete.

"Žiadam spravodlivosť pre svojho syna a chcem vidieť tých, čo ho zabili, za mrežami. Chcem vidieť ich domovy zdemolované, tak ako oni zdemolovali domovy Palestínčanov, ktorí podľa nich uniesli a zabili troch Izraelčanov," dodal otec.

Minulý mesiac boli pri židovskej osade na západnom brehu Jordánu unesení traja izraelskí tínedžeri - Ejal Jifrah (19), Gilad Šaar (16) a Naftali Frankel (16). Ich telá sa našli tento týždeň na otvorenom poli.
Izrael obviňuje z vrážd dvoch Palestínčanov, ktorí sú údajne členmi radikálneho Hamasu, avšak hnutie popiera, že majú zločiny na svedomí. Oboch podozrivých ešte nenašli.

Smrť troch izraelských tínedžerov udrela na citlivú strunu v Izraeli a vyvolala obrovský hnev, ale aj výzvy na sociálnych médiách na pomstu.

Rodina Abú Chdajra je presvedčená, že vražda ich syna je výsledkom tohto podnecovania.
Palestínska mládež sa teraz dostáva do zrážok s políciou, hádže do nej kamene a ničí majetok. "Zabili nášho priateľa a teraz za to zaplatia," povedal jeden zo zamaskovaných mladíkov, keď hádzal kamene do izraelskej polície. "Budeme pokračovať v tejto intifáde, až kým nebudeme slobodní," dodal a použil pritom slovo znamenajúce povstanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok