Západoafrické krajiny prijali spoločnú stratégiu na boj proti ebole

TASR TA3
4.7.2014 10:04

Novú stratégiu prijali vo štvrtok západoafrické krajiny a medzinárodné zdravotnícke organizácie na boj proti smrtiacej epidémii eboly, ktorá si v Guinei, Sierra Leone a Libérii vyžiadala už stovky obetí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Západoafrické krajiny prijali spoločnú stratégiu na boj proti ebole
SITA

Na dvojdňovej schôdzke v ghanskej metropole Accra sa ministri zdravotníctva západoafrických štátov a predstavitelia zdravotníckych organizácii dohodli na zlepšení dohľadu s cieľom objaviť prípady nákazy týmto vírusom, ako aj na zdokonalení cezhraničnej spolupráce, väčšej zaangažovanosti miestnych komunít a bližšej spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a ďalšími partnermi.

Ministri tiež navrhli zriadenie regionálneho kontrolného centra v Guinei s cieľom koordinácie technickej podpory, píše Reuters. Rozhodnutia sa týkajú vlád afrických štátov, OSN, amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP), humanitárnych organizácií a súkromného sektora.

Vypuknutie nákazy v západnej Afrike si už vyžiadalo dosiaľ najvyšší počet zaznamenaných obetí. Podľa WHO prišlo od februára tohto roka v dôsledku eboly o život najmenej 467 ľudí. V Guinei, Libérii a Sierra Leone zároveň zaznamenali 759 nakazených osôb. Ebola spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku a zabíja takmer 90 percent tých, ktorí sa vírusom nakazia. Je mimoriadne nákazlivá, šíri sa prostredníctvom kontaktu s krvou alebo inými tekutinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok