Hurikán Arthur narušil oslavy Dňa nezávislosti, ale spôsobil iba malé škody

TASR TA3
4.7.2014 06:23

Prvý hurikán tohtoročnej Atlantickej sezóny spôsobil na východnom pobreží USA oveľa menšie škody, ako sa predpokladalo, asi 40.000 tisíc ľudí v Severnej Karolíne však pripravil o dodávky elektriny a piatkové oslavy amerického Dňa nezávislosti na východnom pobreží zalial dažďom, informovala agentúra Associated Press.

Hurikán Arthur narušil oslavy Dňa nezávislosti, ale spôsobil iba malé škody
SITA

Neboli hlásené žiadne úmrtia ani zranenia, čo guvernér Severnej Karolíny Pat McCrory na tlačovej konferencii v Raleigh označil za "veľmi dobrý deň".

Hoci Arthur dosiahol pevniny v Severnej Karolíne v noci na piatok ako hurikán druhého stupňa na päťstupňovej stupnici a s rýchlosťou vetra do 163 kilometrov, do piatkového popoludnia zoslabol a potom zamieril na sever pozdĺž Atlantického pobrežia už ako búrka prvého stupňa, uviedlo americké Národné hurikánové centrum (NHC) v Miami.

Silný dážď si vynútil zrušenie alebo preloženie tradičných prehliadok a ohňostrojov pri pobreží štátov New Jersey, Maine a Massachusetts, informovali médiá.

NHC varovalo pred pobrežnými záplavami v Novom Anglicku, kam hurikán dorazil v noci nadnes. Má tam napršať od päť do 10 centimetrov zrážok. Vlnobitie môže byť nebezpečné od Severnej Karolíny až po Kanadu, uviedlo.

Meteorológovia predpovedali, že hurikán bude rýchlo strácať silu a najneskôr do dnešného večera zoslabne na tropickú búrku.

Predĺžený víkend sviatku 4. júla ľudia zvyčajne využívajú na návštevy pláží na Atlantickom pobreží, ale teraz NHC varovalo plavcov pred silným spätným prúdom príboja v nadchádzajúcich dňoch a to údajne až po Floridu.

Arthur je prvý hurikán, ktorý zasiahol USA od superbúrky Sandy. Tá v októbri 2012 zdevastovala časti New Yorku a New Jersey a spôsobila tam škody v odhadovanej výške 70 miliárd dolárov.

Súčasne je vôbec prvým hurikánom, ktorý dorazil na americkú pevninu na Deň nezávislosti od začiatku záznamov NHC v 50. rokoch 19. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok