Chorváti môžu v referende zakázať cyriliku

TASR
3.7.2014 19:26

Chorvátski nacionalisti majú dostatočnú podporu na to, aby presadili referendum o zákaze povinného používania cyriliky vo vymedzených oblastiach krajiny. V správe adresovanej parlamentu to dnes potvrdila vláda, informovala agentúra DPA.

Chorváti môžu v referende zakázať cyriliku
SITA

Petíciu za referendum podpísalo asi 580.000 ľudí, čo je oveľa viac ako desať percent voličov, ktoré na vypísanie referenda vyžaduje zákon.

Cieľom nacionalistov je ukončiť povinné používanie cyriliky v samosprávnych obciach, kde etnickí Srbi tvoria viac ako 30 percent obyvateľstva. Zákon o právach menšín zakotvuje okrem iného právo na dvojjazyčné nápisy na verejných tabuliach, jeden v chorvátčine a druhý v menšinovom jazyku.

Otázka dvojjazyčných nápisov je osobitne citlivá v meste Vukovar ležiacom na srbsko-chorvátskej hranici, kde Srbi tvoria asi tretinu obyvateľov. Mesto bolo veľmi zničené vo vojne, ktorá vypukla po odtrhnutí Chorvátska od Juhoslávie v roku 1991.

Vláda sociálnodemokratického premiéra Zorana Milanoviča robí všetko pre to, aby zablokovala referendum, ktoré jeho kritici celkom isto označia za nedemokratické a nepriateľské voči menšinám, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok