USA sprísnia bezpečnosť na letiskách v zámorí

TA3 TASR
3.7.2014 11:54

Spojené štáty posilnia bezpečnostné opatrenia na zámorských letiskách, ktoré majú priame letecké spojenie s USA. Nemenovaní americkí predstavitelia uviedli v stredu agentúre Reuters ako dôvod obavy, že členovia al-Káidy v Sýrii a Jemene vyvíjajú bomby, ktoré možno bez spozorovania prepašovať do lietadiel.

Nové bezpečnostné opatrenia budú platiť na letiskách v Európe, Afrike a na Blízkom východe, odkiaľ sú priame lety do USA.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť potvrdilo, že "sprísnené bezpečnostné opatrenia" budú zavedené už v nasledujúcich dňoch na "určitých zámorských letiskách s priamymi letmi do Spojených štátov".

"Vymieňame si aktuálne a dôležité informácie s našimi zahraničnými spojencami a konzultujeme s leteckým priemyslom," uviedol vo vyhlásení minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

Posilňovanie týchto bezpečnostných opatrení prichádza počas letného sezónneho cestovania a niekoľko dní pred 4. júlom, teda americkým štátnym sviatkom Deň nezávislosti.

Americký predstaviteľ uviedol pre Reuters, že medzi novými opatreniami budú ďalšie kontroly topánok a osobných vecí pasažierov.

Výrobcovia bômb z Frontu an-Nusra, odnože al-Káidy v Sýrii, a z odnože al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá sídli v Jemene, údajne spolupracujú na vývoji výbušnín, ktoré by sa nedali zistiť súčasnými letiskovými detekčnými systémami. Tvrdia to zdroje z americkej národnej bezpečnosti.

Vládnu veľké obavy, že militantné skupiny by sa mohli pokúsiť odpáliť bombu v lietadlách smerujúcich do USA alebo do Európy, pričom bomby by boli ukryté u zahraničných bojovníkov s pasmi západných krajín, ktorí strávili určitý čas v islamistických povstaleckých frakciách v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok