Ukrajinský parlament schválil do funkcie ministra obrany prezidentovho nominanta

TA3 TASR
3.7.2014 07:44

Poslanci ukrajinského parlamentu schválili dnes do funkcie ministra obrany generálplukovníka Valerija Heleteja, ktorého na tento post nominoval prezident Petro Porošenko. Informovala agentúra Reuters.

Za Heleteja, ktorý doteraz pôsobil ako šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov, hlasovalo 260 zo 450 poslancov ukrajinského parlamentu. Poslanci zároveň uvoľnili z funkcie doterajšieho ministra obrany Mychajla Kovaľa, ktorý sa stal Heletejovým námestníkom.

Do funkcie náčelníka generálneho štábu Porošenko vymenoval generálporučíka Viktora Muženka.

Porošenko vo vystúpení pred šéfmi poslaneckých klubov zdôraznil, že v záujme efektívnosti akcií protiteroristickej operácie vyžaduje od vojakov "odhodlanie a profesionalitu".

Za kľúčové problémy ozbrojených síl, ktoré si v súčasnosti vyžadujú riešenie, považuje ukrajinský prezident zvýšenie bojaschopnosti armády a zabezpečenie materiálno-technických zdrojov.

Problémom je podľa Porošenka aj korupcia v radoch armádnych veliteľov. "Budem trvať na očistení armády od zlodejov a skorumpovaných úradníkov. Za svoje činy proti ľudu Ukrajiny sa musia všetci zodpovedať pred zákonom," povedal prezident.

V dôsledku ostreľovania Rusko zatvorilo ďalší hraničný priechod

V dôsledku delostreleckej paľby z ukrajinského územia došlo k poškodeniu autobusovej stanice a colnice v meste Novošachtinsk na ruskej strane hraníc. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol tlačový tajomník ruskej colnej správy Rajan Farukšin.

"Došlo k poškodeniu dvoch objektov colnej infraštruktúry: budovy autobusovej stanice, kde cestujúci prechádzajú pasovou kontrolou, a terminálu, kde sa vykonáva colná kontrola vozidiel," uviedol Farukšin. Dodal, že oba poškodené objekty kvôli nevybuchnutej munícii prehľadali pyrotechnici.

Ukrajinské delostrelecké granáty údajne zasiahli ruský hraničný priechod v Novošachtinsku v dôsledku bojov na ukrajinskej strane v priestore hraničného priechodu Dolžanskij. "K incidentu došlo o 05.30 h moskovského času (03.30 h SELČ), neboli hlásené žiadne obete. Hraničný priechod bol uzavretý," uviedol pre agentúru ITAR-TASS hovorca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti Vasilij Malajev.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov uviedla, že ukrajinské delostrelectvo dnes ostreľovalo centrum mesta Luhansk, kam dopadli dva granáty. Terčom paľby bola aj štvrť Kamennobrodskij.
Podľa agentúry RIA Novosti pokračovala dnes ukrajinská armáda aj v ostreľovaní miest Slovjansk a Kramatorsk i priľahlých dedín. Proruskí separatisti vyhodili do povetria most cez rieku ceste z Charkova do Rostova na Done.

Hollande a Merkelová vyzvali Putina, aby podporil dohodu o prímerí s Kyjevom

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali dnes v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby presvedčil proruských separatistov na východe Ukrajiny o nutnosti uzavretia dohody o prímerí s vládou v Kyjeve. Informovala agentúra Reuters.

Hollande a Merkelová v rozhovore s ruským prezidentom zdôraznili dôležitosť implementácie dohody, ktorú v  stredu za účelom dosiahnutia obojstranného prímeria uzavreli v Berlíne ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

"(Hollande a Merkelová) vyzvali ruského prezidenta, aby do 5. júla podporil zvolanie stretnutia kontaktnej skupiny za účelom stanovenia podmienok prímeria," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta.

"V tomto zmysle požiadali prezidenta Putina, aby povzbudil separatistov v hľadaní a nájdení dohody s ukrajinskou vládou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Hollande a Merkelová budú v najbližších hodinách telefonicky hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, dodala Hollandova kancelária.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok