Izraelská armáda podnikla letecké útoky v pásme Gazy

TA3 TASR
3.7.2014 07:18

Podľa vyjadrenia armády zasiahli 15 cieľov palestínskeho hnutia Hamas. Pri náletoch sa zranilo 10 civilistov. Útoky sú odvetou za vypálenie rakiet z pásma Gazy smerom na židovský štát.

Polícia zasahovala voči palestínskym nepokojom v Jeruzaleme

Izraelská polícia zasahovala v noci nadnes voči stovkám Palestínčanov vo východnom Jeruzaleme, kde v stredu našli mŕtvolu palestínskeho mladíka. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa izraelské a palestínske zdroje.

Izrael taktiež podnikol sériu náletov na ciele v pásme Gazy. Celkovo bolo zasiahnutých 15 cieľov, vrátane skrytých zariadení na odpaľovanie rakiet. Minimálne desať civilistov zasiahli črepiny, jedna zo zranených žien je v kritickom stave.

V oblastiach južného Izraela susediacich s pásmom Gazy zneli počas celej uplynulej noci sirény varujúce pred pokračujúcimi intenzívnymi raketovými útokmi palestínskych militantov.

Jedna z rakiet priamo zasiahla dom v meste Sderot, kde došlo aj k výpadku elektrického prúdu a poškodeniu cesty. Izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola okrem toho zostrelil jednu raketu nad pobrežným mestom Aškelon.

Desiatky mladých maskovaných Palestínčanov v noci nadnes zaútočili kameňmi a podomácky vyrobenými výbušninami na izraelských policajtov neďaleko jeruzalemskej štvrte Šuafat, odkiaľ pochádzal usmrtený palestínsky mladík. Zničili tiež viacero vlakových zastávok a podpálili niekoľko budov.

Nepokoje predtým hlásili aj z ďalších arabských štvrtí východného Jeruzalema, vrátane Starého mesta, kde polícia kvôli obavám s výtržností uzavrela oblasť Chrámovej hory. Dnes ráno sa však situácia v meste opäť upokojila.

Podľa palestínskej agentúry Wafa bolo pri zásahoch izraelskej polície zranených asi 100 Palestínčanov, ktorých zasiahli gumové projektily a nadýchali sa slzného plynu.

Mŕtvola 16-ročného palestínskeho mladíka sa našla v lese neďaleko východného Jeruzalema. Stalo sa tak len deň po tom, ako v Izraeli pochovali troch izraelských tínedžerov - študentov židovského náboženského seminára, ktorých uniesli 12. júna; ich telá sa našli v pondelok v Predjordánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok