Vyšetrovanie "biskupa luxusu" neodhalilo spreneveru

TASR
2.7.2014 21:50

Nemecká prokuratúra dnes oznámila, že ukončila vyšetrovanie rímskokatolíckeho biskupa Franza-Petra Tebartz-van Elsta, ktorý bol podozrivý zo sprenevery. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyšetrovanie "biskupa luxusu" neodhalilo spreneveru
SITA

Tebartz-van Elst, 54-ročný bývalý biskup Limburgu, je v Nemecku známy ako "biskup luxusu" kvôli tomu, že minul milióny eur veriacich na renováciu svojho paláca.

Limburská prokuratúra oznámila, že vyšetrovanie neodhalilo žiadnu spreneveru. Dodala však, že sa zistilo viacero porušení zákonov katolíckej cirkvi pri spravovaní cirkevných fondov. To je však podľa hovorcu prokuratúry vnútornou záležitosťou rímskokatolíckej cirkvi.

Cirkevné vyšetrovanie preukázalo, že Tebartz-van Elst obišiel cirkevných audítorov a stavebných odborníkov a použil 31 miliónov eur na luxusné vybavenie svojej rezidencie. Medzi úpravami bola súkromná záhrada a vírivka za 15.000 eur.


Hýrivý životný štýl limburského biskupa bol pre cirkev verejným ponížením v čase, keď sa pod vedením nového pápeža Františka začala zameriavať na charitu a chudobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok