V Tatrách je rekordne veľa kamzíkov

TASR
2.7.2014 20:55

Po tohtoročnom jarnom spočítaní žije v Tatrách 1232 kamzíkov, z toho 185 mláďat. Pritom v poľskom Tatranskom národnom parku (TPN) napočítali 388 kamzíkov vrátane 79 mláďat.

V Tatrách je rekordne veľa kamzíkov
SITA

V porovnaní s minulým rokom, keď vo vysokohorskom prostredí na jar napočítali 963 kamzíkov, z toho 168 mláďat, je ich rekordne veľa, konštatuje zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) Jozef Hybler.

„Ani neprívetivá predpoveď počasia nás neodradila od tradičného jarného spočítania kamzíkova výsledky milo prekvapili. Kamzíkom viac vyhovuje chladnejšie počasie než slnečná páľava. Vďaka prehánkam a zamračenému počasiu boli aj počas poludnia pozorované rôzne aktivity, od popásania sa na vysokohorských trávach až po mládežnícke naháňačky a šmýkanie sa na snehových poliach. Sumárne môžeme konštatovať, že vďaka prírastkom presahujúcim 15 percent z celkovej populácie a slabšej zime, sa početnosť kamzíka naďalej zvyšuje,“ vysvetľuje Hybler.

Prirodzený úbytok vplyvom predátorov či iných faktorov podľa neho bezpečne vykryjú novonarodené kamzíčatá. Lesníkov a ochranárov potešila aj početnosť svišťa vrchovského, ktorého bolo nielen vidieť, ale aj počuť. „Sčítavateľom skrížilo cestu aj šesť medveďov žijúcich vo vysokohorskom prostredí. Celoročná starostlivosť o kamzičiu zver na území TANAP formou ochranných služieb, prikrmovania sušenou jarabinou v extrémne chladnom zimnom období a ostatných ochranných opatrení vrátane informovanosti a výchovy návštevníkov má svoje opodstatnenie,“ zhodnotil Hybler.

Spočítavanie kamzičej zveri organizujú ŠL TANAP už vyše päť desiatok rokov, v posledných rokoch v spolupráci s poľským Tatranským národným parkom, Správou TANAP. Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou. Každoročne tak majú ŠL TANAP prehľad, ako sa populáciakamzíka vyvíja.

Najnižší počet kamzíkov zaznamenali ŠL TANAP koncom 90. rokov minulého storočia, keď klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pásavali v rokoch 1964-1965, vtedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok