Velits pred Tour: Šiesta účasť, ale som nervózny

TASR TA3
2.7.2014 20:16

Slovenského cyklistu Petra Velitsa čaká síce už šiesta účasť na Tour de France (5. júla – 27. júla), no podľa vlastných slov aj tento rok pociťuje nervozitu. Na najslávnejších pretekoch, kde bude v silnej konkurencii bojovať o čo najlepšie umiestnenie, bude prvýkrát jazdiť za tím BMC Racing.

"Cítim sa nervózny, je to najväčšie podujatie sezóny. Idem už šiestykrát, takže viem, čo ma čaká. No vždy sme všetci v očakávaní, ako to dopadne," uviedol Velits na stredajšej tlačovej konferencii. Zároveň zdôraznil, že príprava s novým tímom na blížiaci sa 101. ročník Tour bola v porovnaní s minulými rokmi odlišná, ale vyhovovala mu viac. "Prístup k tréningom je iný, trénerov je viac ako v Omege. Tím je zameraný na to, aby sme dosiahli čo najlepší úspech. Celkovo mi tento prístup a systém trochu viac vyhovuje."

Velits zároveň vyzdvihol zloženie tímu, pričom hlavnou úlohou všetkých členov bude pomáhať kapitánovi Tejayovi van Garderenovi. "Taktika je daná, van Garderen je náš líder. Musí byť o neho dobre postarané počas celého podujatia. Tím sa postavil okolo neho, musím však povedať, že je naozaj dobre poskladaný – rôzni jazdci na rôzne úlohy. Vedenie však už dávnejšie prízvukovalo, že každý dostane svoju príležitosť. Každý môže využiť svoju šancu v jednotlivých etapách a zamerať sa na vlastný výsledok. Mňa skôr berú ako univerzálneho jazdca."

Jazdci počas troch týždňov absolvujú 21 etáp a prejdú viac ako 3600 kilometrov. Štartovať budú z anglického Leedsu a cieľ je tradične v Paríži. Pretekárov čaká len jedna časovka, ktorá je naplánovaná v predposlednej etape. "Takúto situáciu som už zažil. Mám s tým dobré skúsenosti a spomienky. Je však pravda, že je to jedna z posledných etáp, človek je unavený, ale musíme myslieť na to, že je to dôležitá etapa, kde sa dá veľa získať, alebo stratiť. Asi sa už nebude dať na ňu špeciálne pripraviť, nejaké extra sily po tých troch týždňoch už nenaberieme. Skôr treba pozbierať tie posledné a potom už len hor sa na Paríž."

Slovenský reprezentant štartoval na Tour v rokoch 2008 (57. miesto v konečnom poradí), 2009 (30.), 2011 (18.), 2012 (27.) a 2013 (25.). Jeho tohtoročným cieľom je zlepšiť doterajšie umiestnenia. "Mojím osobným cieľom je posunúť sa opäť vyššie. Budem sa snažiť zajazdiť čo najlepšie a zaknihovať si dobrý výsledok," naznačil skromne čerstvo trojnásobný slovenský majster v časovke jednotlivcov v rade. Medzi najväčších adeptov na celkový triumf favorizuje Chrisa Frooma a Alberta Contadora. "Froome a Contador sú podľa mňa najväčší favoriti. Vieme však, ako Tour prebieha, že veľa vecí sa môže zmeniť. Na nikoho by som si nestavil, je to vždy otvorené. Ale títo dvaja sú najväčší favoriti."

V úspech P. Velitsa verí aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Prívara: "Už len účasť na takomto podujatí je veľký úspech. Jeho výsledky a umiestnenia boli vynikajúce. Pamätám si Peťove vyhlásenie spred asi dvoch rokov, že by sa chcel priblížiť prvej desiatke. Pevne verím, že v novom tíme a v aktuálnej forme, že sa mu podarí naplniť predsavzatie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok