Údajné chlpy yetiho pochádzajú väčšinou z medveďov a vlkov

TASR
2.7.2014 16:09

Údajné chlpy yetiho a bigfoota, nájdené v rôznych oblastiach sveta, pochádzajú v skutočnosti z medveďov, vlkov a ďalších známych zvierat. Zistili to britskí a švajčiarski vedci na základe analýzy DNA, oznámila dnes agentúra AP.

Údajné chlpy yetiho pochádzajú väčšinou z medveďov a vlkov
SITA/AP

Výskum odštartoval v roku 2012, keď sa odborníci z Oxfordskej univerzity a Kantonálneho múzea zoológie v Lausanne obrátili s otvorenou výzvou na múzeá, vedcov a amatérskych bádateľov, aby im poskytli akékoľvek vzorky, ktoré podľa ich názoru pochádzajú zo záhadného yetiho, resp. bigfoota.

Údajný neznámy hominid sa podľa doposiaľ neoverených správ svedkov vyskytuje v oblasti Himalájí a ruskej Sibíri. Jeho obdoba z regiónu Severnej Ameriky sa nazýva bigfoot. Britskí a švajčiarski výskumníci analyzovali vzorky z oboch týchto geografických oblastí.

Členovia tímu pod vedením Bryana Sykesa z Oxfordskej univerzity celkovo skúmali 36 vzoriek údajného ochlpenia z yetiho, resp. bigfoota nájdených v Bhutáne, Indii, Indonézii, Nepále, Rusku a Spojených štátov.

Zistili, že všetky chlpy pochádzali z bežných, už popísaných živočíšnych druhov: prevažne z medveďov, ale tiež z vlkov, kráv, koní, oviec, jeleňov, medvedíkov čistotných, tapírov, dikobrazov a dokonca aj z človeka. Dve vzorky patrili dávnemu, doposiaľ neznámemu druhu medveďa bieleho, ktorý kedysi žil v oblasti Himalájí.

Výsledky štúdie zverejnili dnes v internetovom vydaní britského odborného časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Šéf vedeckého tímu Bryan Sykes však zdôraznil, že výsledky štúdie nemožno interpretovať v tom zmysle, že definitívne vyvrátila existenciu yetiho a ďalších údajných "anomálnych primátov". Nevylúčil pritom, že budúcnosť môže priniesť dôkazy, ktoré jestvovanie tajomného hominida potvrdia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok