Prezident vymenuje za novú sudkyňu Ústavného súdu nominantku Harabina

TASR TA3
2.7.2014 15:03

Novou sudkyňou Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalších 12 rokov sa rozhodnutím prezidenta SR Andreja Kisku stane sudkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Jana Baricová. Ako dnes prezident oznámil na tlačovej konferencii, u ostatných kandidátov nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo".

Sudkyňa Baricová zaujme jednu z pozícií súčasných sudcov ÚS Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta, ktorým vyprší funkčné obdobie 4. júla. "Do funkcie ju vymenujem čo najskôr," uviedol Kiska. Prezident pripomenul, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít. "Urobil som všetko podľa vlastného svedomia a vedomia a za svojím rozhodnutím si stojím," povedal Kiska. Ako zdôraznil, pri ostatných kandidátoch nespochybňuje ich odbornosť v prípade postov, ktoré v súčasnosti zastávajú. "V prípade ústavného práva a ústavného súdnictva som však nezistil ich trvalý záujem ani dostatočnú odbornú spôsobilosť," povedal Kiska. "Nie sú mi známe ani výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami tejto krajiny," dodal Kiska.

Prezident súčasne oznámil, že predsedovi Národnej rady SR dnes poslal list s výzvou, aby parlament určil štyroch kandidátov, z ktorých by mohol vymenovať dvoch ďalších členov na ostávajúce voľné miesta. "Som presvedčený, že aj v záujme NR SR je vybrať na pozície ústavných sudcov naozaj najlepších kandidátov," povedal.

Pripomenul, že rozhodnutia ÚS majú vplyv na základné práva obyvateľov SR i na chod štátu ako takého. "Verejnosť preto právom očakáva, že každý z členov tohto justičného zboru bude mať autoritu, primeranú zodpovednosti, ktorú ako ústavný sudca má," zdôraznil Kiska.

Pri výbere nových štyroch kandidátov má hlave štátu opäť pomôcť poradný výbor. Pri predchádzajúcom výbere, z ktorého vyšla úspešne iba Baricová, bol jeho predsedom bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Kľučka, ďalšími členmi výboru boli sudkyňa Najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ÚS SR Juraj Babjak, vedecký pracovník Ústavu štátu a práva SAV a bývalý člen Súdnej rady Jozef Vozár a napokon advokát a skúsený poradca ÚS SR Alexander Fuchs.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok