Koralové útesy v Karibiku miznú, dusí ich sliz

TASR
2.7.2014 14:09

V dôsledku nedostatku rýb a morských ježkov živiacich sa slizom z morských rias, ktorý dusí koraly, by v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí mohla zaniknúť väčšina koralových útesov v Karibiku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnes publikovanú štúdiu financovanú Spojenými štátmi.

Koralové útesy v Karibiku miznú, dusí ich sliz
SITA/AP

"Vzhľadom na to, že v súčasnosti existuje len približne jedna šestina pôvodnej rozlohy koralov, koralové útesy môžu v priebehu nasledujúcich 20 rokov zmiznúť úplne, a to najmä v dôsledku nedostatku  papagájovcov a morských ježkov," uvádza sa v štúdii vypracovanej 90 odborníkmi na koraly.

Dvoma hlavnými konzumentmi morských rias - mikroskopických rastlín, ktoré môžu zadusiť polypy tvoriace koraly - sú papagájovce, pestrofarebné ryby z čeľade pyskatcovitých, a morskí ježkovia.

K premnoženiu morských rias v tejto oblasti viedol nadmerný lov rýb a záhadná choroba morských ježkov v roku 1983.

Podľa štúdie sa však útesy ešte môžu spamätať, ak sa zavedú opatrenia na obmedzenie rybolovu a zníži sa znečistenie životného prostredia.

"Karibské útesy ešte nie sú strateným prípadom," uviedol Carl Gustaf Lundin, riaditeľ globálneho morského a polárneho programu Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

Najzdravšie koralové útesy majú veľké populácie pyskatcovitých rýb. Takéto útesy sa nachádzajú najmä pri pobreží Spojených štátov v Mexickom zálive, pri britských Bermudách alebo holandskom ostrove Bonaire. Všade tam sú obmedzené alebo zakázané niektoré spôsoby rybolovu a ostatné štáty tento prístup postupne nasledujú, uvádza sa ďalej v štúdii.

Určitou hrozbou však zostáva aj klimatická zmena, pretože koralom sa v teplejších moriach s vyššou kyslosťou vody nedarí. Správa však dokazuje, že mnoho opatrení možno urobiť aj lokálne bez toho, aby sa čakalo, kým ostatné štáty znížia emisie skleníkových plynov.

Turistický ruch tvorí približne 14 percent hrubého domáceho produktu ekonomík karibských štátov a koralové útesy sú jedným z ich najväčších turistických lákadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok