Krajiny chcú pracovať na rýchlom obnovení prímeria na Ukrajine

TA3 SITA
2.7.2014 20:52

Ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska sa dohodli na rokovaniach v Berlíne, že budú pracovať na obnovení prímeria, ktoré by umožnilo začatie trojstranných rozhovorov zahŕňajúcich aj proruských separatistov tento víkend.

Krajiny chcú pracovať na rýchlom obnovení prímeria na Ukrajine
SITA

"Je to jasný záväzok k multistrannému prímeriu," povedal po rokovaniach nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii potvrdil, že sa dohodli na dokumente, ktorý vyjadruje "nevyhnutnosť rýchlej dohody na podmienkach stabilného a dlhodobého prímeria". Ukrajinu zastupoval minister zahraničia Pavlo Klimkin, na stretnutí sa zúčastnil tiež ich francúzsky kolega Laurent Fabius.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ešte v pondelok večer oznámil, že nestále prímerie nepredĺži, keďže druhá strana podľa neho nemá záujem o mierové rokovania. Ukrajinská vláda uviedla, že počas prímeria zahynulo takmer 30 príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia. Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu varoval, že oživenie mierových rokovaní na Ukrajine bude po nepredĺžení prímeria ťažšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok