Argentína postúpila cez Švajčiarsko do štvrťfinále

SITA TASR
1.7.2014 20:44

Futbalisti Argentíny postúpili do štvrťfinále na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii, keď v utorkovom semifinále zdolali výber Švajčiarska 1:0 po predĺžení. V riadnom hracom čase sa duel skončil bez gólov, rozhodnutie priniesol presný zásah Di Maríu v 118. min.

Argentína postúpila cez Švajčiarsko do štvrťfinále
SITA

Víťazný gól duelu v Arene Corinthians v Sao Paule strelil v 118. minúte Angel Di Maria po prihrávke Lionela Messiho. Kormidelník Švajčiarska Ottmar Hitzfeld absolvoval svoj posledný zápas v jeho úspešnej trénerskej kariére.

Osemfinále MS v Brazílii:
Argentína - Švajčiarsko 1:0 po predĺžení
Gól: 118. Di Maria. ŽK: Xhaka, Fernandes - Rojo, Di Maria, Garay. Rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), 62.000 divákov.
Argentína: Romero - Garay, Zabaleta, Rojo (105.+1 Basanta), Fernandez - Gago (106. Biglia), Mascherano, Di Maria - Messi, Higuain, Lavezzi (74. Palacio)
Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Rodriguez, Djourou, Schär - Inler, Xhaka (66. Fernandes), Shaqiri, Behrami - Mehmedi (113. Džemaili), Drmič (82. Seferovič)

Argentína vstupovala do osemfinálového súboja so Švajčiarskom v pozícii jednoznačného favorita, lenže už v skupinovej fáze ním bola trikrát, pritom zaznamenala horko-ťažko vybojované víťazstvá rozdielom gólu. Jedinou vynútenou zmenou v zostave juhoamerického tímu bolo zaradenie Lavezziho do útoku namiesto zraneného Agüera, Helvéti nastúpili s očakávanou jedenástkou.

Úvodné minúty priniesli miernu loptovú prevahu "Albicelestes", či pokusy prekvapiť defenzívu európskeho soka individuálnymi prienikmi, ale do koncovky sa Messi a spol. vôbec nevedeli dostať. Naopak, v 28. minúte mohli udrieť Švajčiari, keď po rohu sa odrazená lopta dostala ku Shaqirimu a jeho pokus reflexívne nohou zneškodnil Romero. Najväčšiu príležitosť prvého polčasu trestuhodne spálil Drmič. V 39. minúte ho Shaqiri ideálne vysunul do tutovky, Romero zaváhal a nevybehol oproti útočiacemu hráčovi, Drmič však zbabraným lobom poslal loptu iba do rúk argentínskeho brankára.

Favorit sa aj po zmene strán herne trápil a vo svojej koži nebol ani jeho brankár Romero, ktorého prekvapil priamy kop Shaqiriho a ľahkú loptu skrotil až na dvakrát. Švajčiarska defenzíva po celý čas fungovala na výbornú a nepustila útočné esá Argentíny do ničoho vážneho. V 59. minúte Rojova strela z uhla takmer prekvapila Benaglia, ale napokon ju vyrazil do bezpečia.

O tri minúty po centri Roja dobre hlavičkoval Higuain, vybojoval však len roh. Argentínčanom chýbal v útoku moment prekvapenia a hoci mali územnú prevahu, nebola im nič platná. V 78. minúte vystrelil Messi, ale Benaglio výborne zasiahol a zápas smeroval do predĺženia.

V ňom sa Švajčiari už aj herne v poli súperovi vyrovnali, v 109. minúte ich však zachránil Benaglio, ktorý zneškodnil "plachtiacu" strelu Di Mariu. Už sa schyľovalo k jedenástkam, keď Messi v 118. minúte šikovne prihral Di Mariovi a ten prízemnou strelou k opačnej žrdi poslal svoj tím jednou nohou do štvrťfinále - 1:0. V nadstavenom čase mohol vyrovnať Džemaili, ktorý po centri Shaqiriho trafil z troch metrov do žrde. Švajčiari si vypili kalich horkosti do dna v štvrtej minúte nadstavenia, keď Shaqiri z nádejného priameho kopu spoza šestnástky trafil len múr.

Hlasy (zdroj: ČT Sport, Reuters)
Angel Di Maria, krídelník Argentíny (autor víťazného gólu): "Nechali sme na ihrisku dušu. Stretli sme sa s technickým súperom, ale nič ľahké sme v tejto fáze turnaja ani nečakali. Museli sme tvrdo bojovať o každú loptu. Za bezgólového stavu to bolo pre nás čím ďalej tým viac zložitejšie, ale napokon sme sa vyhli rozstrelu."

Michel Pont, asistent trénera Švajčiarska: "Futbal je brutálny, brutálny, brutálny. Nanešťastie, nemali sme dostatok síl, aby sme dokázali doviesť zápas do penált. Vo futbale rozhodujú chyby, my sme pykali za jednu maličkú, keď sme predtým mohli streliť gól. Je to pre nás veľmi kruté."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok