Do čela europarlamentu opäť zvolili Schulza

SITA TA3
1.7.2014 13:39

Členovia novozvoleného Európskeho parlamentu (EP) v utorok na jeho prvom zasadnutí od májových volieb potvrdili vo funkcii predsedu nemeckého politika Martina Schulza, ktorý stojí na čele orgánu s krátkou prestávkou od januára 2012.

Päťdesiatosemročného stredoľavicového lídra v hlasovaní podporilo 409 zo 723 zúčastnených poslancov. Voľba predsedu je hlavným bodom trojdňového zasadnutia europarlamentu, ktorý má po novom 751 členov, pričom Schulzovo zvolenie bolo podmienkou podpory jeho frakcie pre kandidáta Európskej ľudovej strany (EĽS) ako najsilnejšej skupiny na post predsedu Európskej komisie. Toho by mali poslanci odsúhlasiť v polovici júla a s najväčšou pravdepodobnosťou sa ním stane bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Ustanovujúca schôdza vo francúzskom Štrasburgu sa koná zhruba šesť týždňov po voľbách do EP, ktoré okrem tradičných blokov priniesli úspech aj euroskeptickým stranám. Najsilnejším zoskupením je naďalej stredopravicová Európska ľudová strana s 221 poslancami, druhé je Schulzovo Pokrokové spojenectvo socialistov a demokratov so 191 kreslami. Rastúci euroskepticizmus sa prejavil aj pri slávnostnom otvorení zasadnutia, keď sa poslanci za britskú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) počas hrania Beethovenovej Ódy na radosť ako neoficiálnej hymny otočili chrbtom k vlajke EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok