Slováci v Burse bez výhry, no s cennými skúsenosťami

SITA TA3
30.6.2014 18:34

Slovenská volejbalová mužská reprezentácia prehrala oba svoje zápasy na záverečnom turnaji Final Four III. skupiny Svetovej ligy 2014, no všetci hráči sa zhodli, že pre mladé mužstvo to bola cenná skúsenosť.

Slováci v Burse bez výhry, no s cennými skúsenosťami

Zverenci talianskeho trénera Flavia Gulinelliho už po prehre 0:3 v sobotňajšom semifinále s domácimi Turkami prišli o šancu postúpiť do II. skupiny Svetovej ligy 2015. V nedeľňajšom dueli o konečné 3. miesto potrápili Číňanov, ale získali jediný set a doplatili na nezvládnuté pasáže zápasu. Triumf a postup do II. skupiny si vybojovali Kubánci, ktorí vo finále zdolali Turkov 3:2. Slováci vo svojej premiére v prestížnej súťaži reprezentačných tímov obsadili konečnú 24. priečku.

"Nemôžeme byť spokojní, pretože sme nevyhrali ani jeden zápas. Proti Číne sme mohli viesť 2:0, ale opäť sme urobili sériu chýb a dovolili sme súperovi sa dotiahnuť. Prehrali sme koncovku druhého aj tretieho setu a potom sme do štvrtého vstúpili veľmi zle, čo by sa nemalo stávať. Mali sme limitované možnosti na striedania, čo nám sťažovalo situáciu," uviedol pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) kormidelník SR Gulinelli a doplnil: "Mrzí ma, že sme na súpera mali, ale neudržali sme úroveň našej hry. Na tomto musíme do budúcna popracovať. Sme na konci dlhého reprezentačného bloku, v ktorom sme postúpili na majstrovstvá Európy a kvalifikovali sme sa na Final Four. Mrzí ma tento záver, ale na možnosti, ktoré sme mali a bez množstva zranených hráčov sme dosiahli slušný výsledok a máme viacero hráčov, ktorí majú budúcnosť."

Hluché úseky hry boli príčinou neúspechu aj podľa kapitána slovenského výberu Emanuela Kohúta. "Takisto ako v prvom zápase sa opäť ukázalo, že nezvládame koncovky. Viedli sme o päť bodov, súper zatlačil servisom a my sme sa porazili vlastnými chybami. Hrali sme vyrovnané partie, ale mali sme výpadky a urobili sme tri - štyri chyby po sebe, čo sa vo vrcholovom volejbale nesmie stávať. To by stálo set aj Brazíliu. Na tomto musíme zapracovať," vyhlásil Kohút, ktorý však uplynulé mesiace v reprezentácii nepovažuje za neúspešné. "Aj keď sme tu nevyhrali ani jeden zápas a skončili sme štvrtí, tak túto sezónu nehodnotím negatívne. Nikto nečakal, že s týmto mladým tímom postúpime na Final Four. Ja to vidím pozitívne, chalani nazbierali veľa skúseností a aj mne to dalo veľa a konečne som si vyskúšal úlohu kapitána. Záver sezóny nás zastihol v nie najlepšom zdravotnom stave. Nie som rád za výsledok, ale myslím si, že sme predviedli dobrý volejbal."

K príčinám prehry v dueli s Čínou sa vrátil aj univerzál Ľuboš Kostoláni. "Keď prehrávame o päť bodov, tak sa nám to nepodarí stiahnuť, na druhej strane súperom áno. Stále sme rozmýšľali nad tým, čo sa stalo, aké hlúpe eso sme dostali a žijeme s tým ešte štyri lopty, kým zistíme, že sa hrá ďalej volejbal. S koncentráciou hneď na druhú loptu máme veľký problém. Musíme na tom mentálne popracovať. Je to škoda, pretože sme zápas slušne rozbehli. Číňania robili málo chýb a v tom boli lepší. Sme sklamaní, že sme skončili štvrtí, ale myslím si, že sme nazbierali veľa skúseností. Aj stretnutia, ktoré sme prehrali, boli z našej strany kvalitné a verím, že v budúcnosti sa naučíme víťaziť," uzavrel Ľuboš Kostoláni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok