Podľa pápeža Marx nevymyslel nič nové, ochranu chudobných má z kresťanstva

TASR
29.6.2014 20:19

V rozhovore, ktorý vyšiel v dnešnom vydaní talianskeho denníka Il Messaggero, sa František vyjadril k výroku časopisu Economist, že občas sa podobá na leninistu, keď kritizuje kapitalizmus a volá po radikálnych ekonomických reformách.

Podľa pápeža Marx nevymyslel nič nové, ochranu chudobných má z kresťanstva
TASR

Pápež František, ktorého za kritiku kapitalizmu často nálepkujú ako marxistu, vyhlásil, že komunisti "ukradli kresťanstvu vlajku chudoby".

"Môžem len vyhlásiť, že komunisti nám ukradli našu vlajku. Vlajka chudobných je kresťanská. Chudoba je jadrom evanjelia," uviedol pápež v rozhovore, ktorý súvisí s dnešným sviatkom sv. Petra a sv. Pavla - patrónov Ríma - a v ktorom citoval pasáže z Biblie o nutnosti pomáhať chudobným, chorým a núdznym. Podľa pápeža úlohou každého kresťana je zachrániť každého človeka, ktorý sa ocitne v takejto situácii.

"Komunisti tvrdia, že toto všetko je komunizmus. Iste, (ale) o 20 storočí neskôr. Takže keď (takto) hovoria, treba im povedať: veď vy ste vlastne kresťania," vyhlásil pápež so smiechom. "Karl Marx nevymyslel nič nové," dodal.

Od svojho zvolenia do úradu pápeža v marci 2013 František veľmi často kritizuje globálny ekonomický systém ako necitlivý k chudobným a nedostatočne prerozdeľujúci hmotné statky tak, aby sa dostali aj k tým, ktorí pomoc najviac potrebujú.

Agentúra Reuters pripomína, že pápež v júni kritizoval zisky z finančných špekulácií s potravinami. Tvrdil, že kvôli tomu je ohrozený prístup chudobných k nim. "Sú to chudobní, kto platí za večierky skorumpovaných! Im príde účet," upozornil pápež. Dodal, že jediná možnosť pre tých, ktorí vykorisťujú druhých kvôli osobnému prospechu, je prosiť o odpustenie a prostredníctvom služby ostatným vrátiť všetko, čo nespravodlivo získali.

Časť rozhovoru sa týkala aj majstrovstiev sveta vo futbale. Na otázku, ktorému tímu pápež fandí, odpovedal, že "žiadnemu. Naozaj. Sľúbil som brazílskej prezidentke (Dilme Roussefovej), že zostanem neutrálny".

V deň otvorenia šampionátu pápež vyslovil želanie, aby sa konal "v duchu pravého bratstva, solidarity medzi národmi", aby "futbal bol príležitosťou pre dialóg, porozumenie a vzájomné obohatenie".

Pápež sa v rozhovore dotkol aj škandálu súvisiaceho so zneužívaním mladistvých duchovnými a rehoľníkmi, ako aj zamestnávania maloletých či role ženy v cirkvi. Zopakoval svoj nedávny výrok, že žena je to najkrajšie, čo Boh stvoril. "Cirkev je žena. Slovo cirkev je ženského rodu," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok