Saudskoarabský kráľ vyzval rozdrviť islamistov

TASR
29.6.2014 09:01

Kráľ Abdalláh v posolstve k začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán vyzval rozdrviť islamistických militantov ohrozujúcich kráľovstvo. Informovala o tom štátna tlačová agentúra, podľa ktorej Saudská Arábia, ktorá je najväčším vývozcom ropy, nebude tolerovať "bandu teroristov".

Saudskoarabský kráľ vyzval rozdrviť islamistov
TASR

Toto panovníkovo vyhlásenie prišlo dva dni po tom, ako nariadil opatrenia na ochranu krajiny pred potenciálnymi teroristickými hrozbami, ktorú súvisia so situáciou v susednom Iraku, kde sunnitskí ozbrojenci obsadili niekoľko miest.

Abdalláh upozornil, že Saudská Arábia nedovolí skupine teroristov, ktorí používajú náboženstvo ako pretvárku a skrývajú zaň svoje vlastné záujmy, aby siahla na územie krajiny, "jej synov alebo u nás žijúcich cudzincov".

Saudská Arábia je spojencom USA v regióne. Podobne ako aj iné krajiny bola však zaskočená bleskovým postupom a úspechom ozbrojencov z radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) v Iraku, ktorých podporujú sunnitskí ozbrojenci, vodcovia kmeňov a bývalí vedúci predstavitelia kedysi vládnej strany Baas. Saudská Arábia má s Irakom asi 800 kilometrov dlhú hranicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok