Grécky parlament schválil nový zákon o dani z nehnuteľností

TA3, TASR
27.9.2011 23:38

Grécki poslanci dnes schválili sporný zákon o dani z nehnuteľností, ktorý má zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu v čase, keď sa krajina snaží získať dôležitú výplatu medzinárodných pôžičiek, ktoré majú zabrániť štátnemu bankrotu.

Grécky parlament schválil nový zákon o dani z nehnuteľností

Z 300 poslancov zákon podporilo 154, proti bolo 143 zákonodarcov. Medzinárodní inšpektori začiatkom mesiaca prerušili hodnotenie gréckych reforiem v súvislosti s nesplnením príjmových cieľov a odkladmi pri realizácii úsporných opatrení.

Aby odvrátilo bankrot, Grécko musí do polovice októbra dostať od EÚ a Medzinárodného menového fondu záchrannú pôžičku osem miliárd eur. Kolaps krajiny by otriasol finančnými trhmi v Európe a vo svete. Veritelia však žiadali zintenzívnenie úsilia o zvýšenie príjmov do rozpočtu.

Inšpektori, ktorí rozhodnú o uvoľnení financií, sa majú do Atén vrátiť vo štvrtok.
Novú daň budú inkasovať spolu s účtami za elektrinu, aby sa uľahčilo jej vyberanie a aby sa vyhlo neúčinnému daňovému systému. Kto daň nezaplatí, tomu bude hroziť odpojenie od dodávok elektriny.
Dodatočná daň však pobúrila Grékov, ktorí už vyše roka čelia tvrdým úsporným opatreniam vlády - vrátane znižovania platov a dôchodkov, ako aj zvyšovania rôznych daní. Odborári štátnej elektrárenskej spoločnosti pohrozili, že novú daň nebudú vyberať.

Minister financií Evangelos Venizelos pred hlasovaním uznal, že nová daň môže byť pre niektorých obyvateľov príliš tvrdá, zdôraznil však, že vláda nemá pri znižovaní rozpočtového deficitu inú možnosť. "Je jasné, že niektoré skupiny obyvateľov nebudú môcť túto daň platiť a táto situácia sa vyrieši," povedal. "Najdôležitejšie však je, že v roku 2011 a 2012 splníme dohodnuté ciele," dodal.

Zdroj: AP, Reuters

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok