Naši volejbalisti nepostúpia do vyššej kategórie svetovej ligy

TASR, TA3
28.6.2014 19:49

V semifinále turnaja Final four 3. skupiny prehrali v Burse s domácim Tureckom a budú hrať iba o bronz.

Zverenci trénera Flavia Gulinelliho si v nedeľu o 13.00 SELČ zahrajú o tretie miesto proti Číne. Tá prehrala v druhom semifinálovom stretnutí s Kubou 2:3.

Semifinále Final Four v Burse (svf.sk):

Turecko - SLOVENSKO 3:0 (22, 21, 24)

Zápas trval: 86 minút. Rozhodovali: Schürmann (Licht.) a Abdelsamad (Egypt), 2000 divákov

Turecko: Eksi, Toy, Batur, Dogan, Gök, Güngör, libero Yesilbudak (Gulmezoglu, Günes, Aydin)
SR: Zaťko, Kostoláni, Kohút, Vlk, Krajčovič, Paták, libero Kubš (Bencz, Kriško)

Slováci nastúpili aj s kapitánom Kohútom, ktorý si na štvrtkovom tréningu zranil členok. Na poste univerzála dostal pred Benczom prednosť Kostoláni. Po vyrovnanom úvode sa ako prví dostali k brejku domáci, keď Dogan esom upravil na 6:4. Na prvom technickom timeoute bolo 8:6 pre domácich. Náskok domácich potom narástol na tri body, ale po výbornom servise Paták Kohút dvoma blokmi vyrovnal na 11:11. Domáci volejbalisti potom ubránili slovenský útok a z kontry poslal Turkov do vedenia 16:14 Toy. Lenže potom dal parádne eso Vlk a bolo vyrovnané 16:16. Potom však spravili Slováci dve chyby na príjme a do koncovky išli s náskokom 20:17 Turci. Po ese univerzála Toya bolo už 23:19 pre Turecko. Po výbornom servise Kohúta znížili Slováci na 21:23 a mali šancu na ďalší bod, ale nezvládli kontru. Turci vyhrali prvý set 25:22.
V druhom sete viedli Slováci po útokoch Kohúta a Kostolániho 5:3. Potom dal eso Kohút a na prvom technickom timeoute bolo 8:5 pre Slovákov. Aj ďalšia lopta patrila slovenským volejbalistom, na čo kouč domácich Zanini reagoval timeoutom. Slováci si dobrou hrou udržiavali náskok a po výbornom Kohútovom útoku stredom viedli 14:10. Potom však zabrali najväčšie opory domácich, Bautur dal blok, Toy eso a bolo 14:12. Ďalšia lopta však už patrila Slovákom a po útokoch nahrávača Zaťka a blokára Krajčoviča bolo 18:15 pre Slovensko. Turci však po bloku Günesa a útoku Güngöra vyrovnali na 18:18. Turci ožili a zásluhou Dogana sa v koncovke dostali do vedenia 21:19. Záver setu bol v réžii domácich, ktorí ho vyhrali 25:21.

V treťom dejstve viedli Slováci 4:2 a 5:3, ale domáci rýchlo vyrovnali na 5:5. Na prvom technickom timeoute mali slovenskí volejbalisti opäť mierne navrch, keď turecké bloky vytĺkol mladík Krajčovič - 8:6. Turci však po sérii veľmi sporných rozhodnutí arbitrov vyrovnali na 8:8. Opäť sa dostali do varu a Dogan esom zvýšil na 15:12. Slováci prehrávali už 13:17, ale ešte sa zomkli a pri Vlkovom servise znížili na rozdiel bodu, keď Paták úspešne dokončil dlhú výmenu - 17:18. Nádej ešte žila. Následne sa domáci po ďalšej dlhej výmene vyhodili do autu a bolo vyrovnané 18:18. Potom dal eso Kostoláni a Slováci sa dokonca dostali do vedenia 22:21. K setbalu sa ako prví dopracovali hostia, keď perfektne hrajúci Kostoláni neomylne uspel na kolíku. Turci prvý setbal zásluhou Batura odvrátili - 24:24. Následne dal eso Günes, útok Slovákov zablokoval Aydin a Turci vyhrali tretí set 26:24.

Hlasy po zápase:

Ľuboš Kostoláni, univerzál SR: "V prvom sete na nás Turci vybehli a s prehľadom ho vyhrali. Tlačili servisom a hrali dobre. Mrzí ma druhý set, v ktorom sme viedli o tri, štyri body, ale potom sme urobili sériu chýb a náskok sme premrhali. Je nám to ľúto, pretože sme bojovali. Rozhodcovia im v rozhodujúcich momentoch pomohli, ale dalo sa to čakať. Musíme sa z tejto prehry dostať a zabojovať o bronz. Motivácia nám určite nechýba, chceme medailu."

Emanuel Kohút, kapitán SR: "Nechcem sa vyhovárať na zranenie. Premrhali sme príležitosti, ktoré sme dostali a prehrá nás mrzí. Musíme sa od toho odosobniť a zajtra zabojovať o bronz s Číňanmi. Dnes sme robili veľa nevynútených chýb, ktoré vyplývajú z neskúsenosti. Noha ma bolí, ale verím, že masér urobí druhý zázrak a podarí sa mi opäť nastúpiť. V každom prípade chcem hrať. Nerád sa vyhováram na rozhodcu, ale to čo dnes predviedol, bolo niečo strašné. Dúfam, že to bude mať pre neho dohru."

Marek Kardoš, asistent trénera SR: "Najväčší rozdiel bol v nevynútených chybách. My sme urobili viac chýb na príjme, naopak oni náš tlak na servise ustáli. V rozhodujúcich chvíľach, keď sme viedli o dva body, sme to neustáli a šnúra bodov súpera nás položila. V druhom aj v treťom sete sme viedli, ale v jednom postavení sme urobili chyby a to nás stálo lepší výsledok. Treba pochváliť chalanov, že sa nevzdali a bojovali dokonca. Musíme dať hlavy hore, zabudnúť na dnešok a zabojovať s Číňanmi, ktorých dobre poznáme. Toto družstvo si zaslúži dobrý výsledok a radi by sme sa rozlúčili víťazstvom. Máme zdravotné problémy, klobúk dolu pred Emom Kohútom, aj prácou fyzioterapeuta a kondičného trénera, ako ho dali dokopy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok