Prímerie sa veľmi nedodržiava, Porošenko ho predĺžil o tri dni

TASR TA3
27.6.2014 16:00

Prímerie na východe Ukrajiny platí len na papieri. Prezident Porošenko síce v piatok pokoj zbraní predĺžil o ďalšie tri dni, ale streľba na viacerých miestach Luhanského a Doneckého regiónu pokračuje. Guľky sa ozývali počas celého uplynulého týždňa, kedy malo platiť prímerie. Z jeho porušovania sa Kyjev a separatisti obviňujú navzájom.

Prímerie, ktoré Porošenko vyhlásil pred týždňom, vyprší dnes o 22.00 h miestneho času. Pôvodne mal záväzok vládnych síl o zastavení paľby platiť do dnešnej 10.00 h miestneho času, ale Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) dnes rozhodla o jeho predĺžení o ďalších 12 hodín, teda do dnešnej 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), informovala agentúra RIA Novosti.

Hovorca SNBO Andrij Lysenko dnes v Kyjeve obvinil východoukrajinských povstalcov z porušovania dohody - uviedol, že za posledných 24 hodín 11-krát ostreľovali pozície ukrajinských vládnych síl, a to kontrolné posty v Slovjansku, Artemivsku, Karamatorsku a pri dedine Kryva Luka v Doneckej oblasti.

Prímerie, ktoré bolo pôvodne len jednostranné, vyhlásil Porošenko minulý piatok ako súčasť svojho 15-bodového mierového plánu. V pondelok sa k zastaveniu paľby pripojili aj proruskí ozbrojenci z východu Ukrajiny. Ich súhlas je výsledkom diplomatického úsilia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ako aj Ruska, v rámci konzultácií s oboma zainteresovanými stranami. Počas platnosti prímeria sa však obe strany navzájom obviňovali z porušovania prijatých záväzkov.

Rusko opatrne privítalo predĺženie prímeria

Moskva privítala dnešné rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka predĺžiť platnosť prímeria na východe krajiny o ďalšie tri dni, informoval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Dúfa však, že nejde len o odklad ultimáta pre separatistov, aby zložili zbrane.

"Dúfame, že to neznamená len odsunutie ultimáta o ďalšie tri dni," citovala Lavrova agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok