Na Ukrajine vypršalo prímerie, boje pokračovali aj v noci

TA3 TASR
27.6.2014 06:50

Na východe Ukrajiny dnes ráno o deviatej vypršalo prímerie. Zastavenie paľby malo naštartovať mierový plán prezidenta Porošenka a upokojiť situáciu v separatistických regiónoch. Obe strany sa ale navzájom obviňovali z jeho porušovania.

Povstalci prepustili štyroch z ôsmich pozorovateľov OBSE

Proruskí vzbúrenci na juhovýchode Ukrajiny dnes v skorých ranných hodinách prepustili štyroch z ôsmich medzinárodných pozorovateľov, ktorých zajali pred vyše mesiacom. Krok je podľa agentúry Reuters gestom dobrej vôle, ktoré môže vydláždiť cestu k rozriešeniu konfliktu s bilanciou stoviek obetí.

Separatisti zajali pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so sídlom vo Viedni, ktorá má za úlohu monitorovať dohodu načrtnutú v apríli vo Švajčiarsku o deeskalácii krízy medzi povstalcami a kyjevskými lídrami.

Štyroch pozorovateľov zo Švajčiarska, Turecka, Estónska a Dánska, ktorí sú súčasťou 100-člennej misie, priviezli ťažko ozbrojení vzbúrenci do nemenovaného hotela v centre Donecka, kde ich odovzdali ich kolegom. Ďalší štyria pozorovatelia zostávajú naďalej v zajatí v susednej Luhanskej oblasti.

Zabezpečenie prepustenia pozorovateľov bolo súčasťou mierových diskusií medzi sprostredkovateľmi kyjevskej vlády, OBSE, Ruska a povstaleckých lídrov. Prímerie medzi povstalcami a vládou, ktoré má vypršať v priebehu dnešného dňa, bolo už viackrát porušené incidentmi vrátane zostrelenia vrtuľníka ukrajinskej armády.

Pred vypršaním prímeria východnú Ukrajinu opustili tisíce utečencov

Tisíce Ukrajincov v autách naložených najnutnejšími vecami prechádzajú ruskú hranicu, aby sa dostali do bezpečia v neistej situácii, keď dnes dopoludnia na Ukrajine vyprší prímerie, ktoré pred týždňom vyhlásil nový prezident Petro Porošenko.

Mnohí z nich tvrdia, že na Ukrajinu sa už nikdy nevrátia, iní svoje domovy opúšťajú v zúfalstve z neistoty a v obave o svoje deti. Podľa veliteľa proruských separatistov mesto Luhansk do štvrtkového večera opustilo vyše 5000 ľudí, informovala dnes agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok