USA rozpustia protiteroristickú jednotku na Filipínach

TASR
26.6.2014 11:06

Spojené štáty rozpúšťajú protiteroristickú jednotku, ktorej stovky elitných armádnych príslušníkov pomáhali vyše desaťročie bojovať proti militantom spojeným s al-Káidou na juhu Filipín. S odvolaním sa na predstaviteľov oboch krajín o tom dnes informovala agentúra AP.

USA rozpustia protiteroristickú jednotku na Filipínach
SITA/AP

Aj po deaktivácii spoločnej jednotky špeciálnych operácií (JSOTF-P) však podľa zdrojov ostanú na Filipínach americkí vojaci v menšom počte s cieľom zaistiť, aby sa skupiny spojené s al-Káidou, ako sú filipínska skupina Abú Sajjáf či indonézska Džamáa Islámíja, opätovne nevzmohli.

USA vytvorili osobitnú jednotku na juhu Filipín rok po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, aby pomohli nedostatočne vybaveným filipínskym ozbrojeným silám potlačiť krvavé vyčíňanie ozbrojencov Abú Sajjáfa, ktorí uskutočňovali bombové útoky, terorizovali celé mestá a uniesli vyše 100 ľudí vrátane troch Američanov.

Hoci filipínska ústava zakazuje bojové nasadenie amerických vojakov v krajine, jednotka poskytovala poradenstvo, výcvik, vojenské zariadenie a spravodajské informácie filipínskej armáde. Jej ofenzívy proti skupine Abú Sajjáf zmenšili rady militantov z niekoľkých tisícov bojovníkov na približne 300 ozbrojencov, ktorí sa pri unikaní vojakom uchyľujú k vydieraniu či únosom pre výkupné.

Filipínsky minister obrany Voltaire Gazmin vyjadril presvedčenie, že armáda jeho krajiny si poradí s pretrvávajúcou hrozbou moslimských extrémistov na juhu, ktorý je desaťročia miestom ich separatistického povstania.

Gazmin dodal, že po odchode amerických vojakov z juhu Filipín USA obnovia vojenskú prítomnosť v iných častiach krajiny v súvislosti s inou bezpečnostnou obavou - čoraz asertívnejším správaním Číny v oblastiach Juhočínskeho mora, ktoré sú predmetom sporov šiestich krajín regiónu. USA a Filipíny podpísali v apríli novú, desaťročnú obrannú dohodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok