Uruguajčania Suáreza urputne bránia

SITA
26.6.2014 09:47

Väčšina futbalového sveta jasne odsúdila uruguajského útočníka Luisa Suáreza za uhryznutie Taliana Giorgia Chielliniho v utorkovom zápase majstrovstiev sveta, ale disciplinárna komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) si dáva načas.

Uruguajčania Suáreza urputne bránia
SITA/AP

Ostro sledovaný prípad začala riešiť v stredu večer, teda deň po stretnutí, v ktorom Uruguajčania zvíťazili gólom krátko po incidente 1:0 a postúpili do osemfinále. V sobotu ich čaká Kolumbia, ale či môžu rátať aj s kľúčovým mužom svojej zostavy, nie je stále známe.

Uruguajská futbalová federácia svojho útočníka bráni zubami-nechtami, podľa jej prezidenta Wilmara Valdéza bude zasadnutie disciplinárnej komisie pokračovať vo štvrtok dopoludnia. "Pokiaľ viem, sedeli veľmi dlho. Ťažko povedať, či je to pre nás dobre alebo zle," povedal Valdéz. Suárez sa vraj možnými konzekvenciami netrápi. "Luis je v pohode. Absolvoval tisíc a jeden súboj. Všetci ho dobre poznáme, preto je našou povinnosťou brániť ho," cituje Valdéza tenfield.com.

Uruguajčania vraj dostali od FIFA záznam zachytávajúci útok Suárezových čeľustí na rameno talianskeho obrancu, ktorý zostal v samotnom zápase nepotrestaný napriek vehementným protestom súperových hráčov na čele s Chiellinim. Juhoameričania odpovedali videom, v ktorom prezentujú Suáreza ako obeť talianskej agresivity. "Keď Luis v inej situácii spadol, inzultovalo ho priamo na ihrisku niekoľko striedajúcich hráčov, udrieť ho chceli tiež členovia talianskeho realizačného tímu. To s nimi by mali viesť disciplinárne konanie," uviedol Valdéz. Mieni tiež takticky zahrať na citlivú strunu, vytiahne prípad brazílskej hviezdy Neymara, ktorý v stretnutí s Chorvátskom vyviazol iba so žltou kartou, hoci jeho zákrok na súpera volal po červenej.

Uruguajčania hľadajú vinníka všade, len nie v Suárezovi. Najnovšie sa obuli do európskych, konkrétne talianskych a britských médií. "Všetko to majú na svedomí kampane médií v Anglicku a Taliansku," vyhlásil Suárezov obhajca Alejandro Balbi a reprezentačný stopér Diego Lugano s ním súhlasí: "Britské médiá vedú odvetu proti Suárezovi, všetci to dobre vedia. Prahnutie po pomste predáva v Anglicku noviny, inak by neprežili. Uruguaj hral s Talianskom v utorok, v sobotu nastúpi proti Kolumbii, nechápem, čo tu ešte robia anglickí žurnalisti, prečo sa pýtajú na Suáreza." Podľa Lugana priniesol šampionát brutálnejšie situácie ako Suárezovo uhryznutie. "Bol to bežný futbalový jav, svetové médiá by sa nemali zaoberať takými taľafatkami," myslí si Suárezov spoluhráč.

Prípadom sa zaoberá švajčiarsky právnik Claudio Sulser, ktorý najskôr vo FIFA pracoval ako šéf etickej komisie a teraz predsedá disciplinárnej. Švajčiar môže zakončovateľovi Liverpoolu napariť stop na tri stretnutia ako pri treste za červenú kartu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok