Zo skupiny F postúpili do osemfinále Argentína a Nigéria

SITA
25.6.2014 20:16

Futbalisti Argentíny zdolali v stredajšom dueli na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii na štadióne v Porto Alegre tím Nigérie 3:2 (2:1) a bez zaváhania sa stali víťazmi F-skupiny.

Zo skupiny F postúpili do osemfinále Argentína a Nigéria
SITA

Spolu s "albicelestes" do osemfinále šampionátu postúpil z druhej priečky aj spomenutý africký zástupca, ktorý sa dostal do vyraďovacích bojov po šestnástich rokoch.

V ofenzívnom dueli na Estádio Beira-Rio sa dvakrát gólovo presadil hviezdny Lionel Messi, ktorý sa so štyrmi presnými zásahmi vyrovnal na čele poradia strelcov Brazílčanovi Neymarovi. Rozhodujúcu tretiu "trefu" Argentínčanov pridal obranca Marcos Rojo. Za Nigérijčanov dva razy vyrovnal Ahmed Musa, ale tretíkrát sa to už "superorlom" nepodarilo.

Argentína si v osemfinále MS 2014 zmeria sily v utorok 1. júla o 18.00 h SELČ v Sao Paule s druhým tímom z E-skupiny, na Nigériu čaká o deň skôr 30. júna o 18.00 h SELČ v Brasílii víťaz E-skupiny. 

Výsledok - F-skupina: 
Nigéria - Argentína 2:3 (1:2)
Góly: 4. a 47. Musa - 3. a 45.+ Messi, 50. Rojo, ŽK: 49. Omeruo, 51. Oshaniwa (obaja Nigér.), rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.) 
Zostavy: 
Nigéria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Onazi, Obi Mikel, Babatunde (66. Uchebo), Musa - Odemwingie (80. Nwofor), Emenike 
Argentína: S. Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Á. di María - Higuaín (90.+ Biglia), Messi (63. R. Álvarez), Agüero (38. Lavezzi) 

V ofenzívnom futbalovom predstavení, bohatom na góly, začali lepšie favorizovaní Juhoameričania. Už v 3. min hviezdny Messi nekompromisne zavesil, keď predtým Enyeama hlavou vyrazil loptu do žrde po strele Di Maríu.

"Albicelestes" sa však dlho netešili: po rozohraní zo stredu ihriska vyrovnal strelou do vzdialenejšieho rohu Ahmed Musa - 1:1. Argentínčania mali prevahu na štadióne Beira-Rio, strelecky aktívne bolo najmä duo Ángel di María, Messi - a do kabín na polčasovú prestávku odchádzali spokojnejší. Messi v závere prvého dejstva pekne zakrútil priamy kop a prekonal Enyeamu.

Krátko po zmene strán prišiel druhý úder Nigérie. V 47. min sa Messimu vyrovnal druhým presným zásahom Musa, ktorý nedal Romerovi šancu a začínalo sa odznova. Onedlho však už Argentína tretíkrát v stretnutí viedla. Po rohu striedajúceho Lavezziho sa lopta odrazila od Rojovho tela do nigérijskej bránky. Pre 23-ročného obrancu to bol premiérový gól v drese národného mužstva, ktorým v stredu rozhodol o osude stretnutia. V závere mali obidva tímy príležitosti, ale stav sa už nezmenil. 

Messi sa strelecky vyrovnal spoluhráčovi Neymarovi

Po dohraní základnej F-skupiny na XX. futbalových majstrovstvách sveta v Brazílii sú na čele celkového poradia strelcov spoluhráči zo španielskeho klubu FC Barcelona Neymar s Lionelom Messi. Brazílsky aj argentínsky útočník sa v doterajších troch vystúpeniach strelecky presadili zhodne po štyrikrát.

Messi sa na lídra "kanárikov" dotiahol dvoma presnými zásahmi v stredajšom stretnutí proti Nigérii (3:2). Na programe sú pred vyraďovacou časťou šampionátu ešte záverečné súboje v E, G a H-skupine.


Prehľad najlepších strelcov na XX. majstrovstvách sveta vo futbale v Brazílii - po dohraní F-skupiny:
4 góly: Neymar (Braz.), Lionel Messi (Arg.) 
3 góly: Thomas Müller (Nem.), Arjen Robben, Robin van Persie (obaja Hol.), Karim Benzema (Fr.), Enner Valencia (Ekv.), James Rodríguez (Kol.)


Lionel Messi MS 2014 (SITA).jpg

Irán prehral s Bosnou a nepostúpil do osemfinále

Futbalisti Bosny a Hercegoviny zvíťazili 3:1 (1:0) nad Iráncami v stredajšom zápase v F-skupine na XX. majstrovstvách sveta na štadióne Arena Fonte Nova v brazílskom Salvadore. Úvodný gól duelu dal útočník úradujúceho anglického šampióna Manchestru City Edin Džeko, po polčasovej prestávke skóroval najprv stredopoliar talianskeho vicemajstra AS Rím Miralem Pjanič, potom za Ázijčanov znížil Reza Ghoochannejhad a skóre duelu uzavrel niekdajší obranca Tatrana Prešov Avdija Vršajevič.

Už pred týmto súbojom Bosniaci nemali šancu na prienik do vyraďovacej fázy turnaja, Ázijčania mohli postúpiť do osemfinále len v prípade, že by zvíťazili. 

F-skupina: 
Bosna a Hercegovina - Irán 3:1 (1:0)
Góly: 23. Džeko, 59. Pjanič, 83. Vršajevič - 82. Ghoochannejhad, ŽK: 77. Bešič - 88. Ansarifard, rozhodovali: Velasco Carballo - Roberto Alonso, Yuste (všetci Šp.) 

Zostavy:
Bosna a Hercegovina: Begovič - Vršajevič, Šunjič, Spahič, Kolašinac - Hadžič (61. Vranješ), Pjanič, Bešič, Tino-Sven Sušič (79. Salihovič) - Džeko (84. Višča), Ibiševič 
Irán: A. Haghighi - Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi - Teymourian, Nekounam - Dejagah (68. Ansarifard), Shojaei (46. Heydari), Hajsafi (63. Jahanbakhsh) - Ghoochannejhad 

Do duelu vstúpili aktívnejšie Európania, ale strela Džeka z hranice pokutového územia ani hlavička toho istého útočníka nepriniesli gólovú radosť. Kanonier Manchestru City sa dočkal až v 23. min, umiestnenou strelou pravačkou aj s prispením ľavej žrde napol sieť - 1:0. O minútu mohol vyrovnať Shojaei, ale jeho prudký pokus sa odrazil od brvna po lmetra pred bránkovú čiaru. Do konca prvého polčasu sa už nič vážne nestalo.

Bosniaci zvýšili svoj náskok po takmer hodine hry zásluhou Pjaniča. Dlhé minúty potom na ihrisku chýbal akýkoľvek vzruch. Až osem minút pred koncom riadneho hracieho času znížil Ghoochannejhad, vzápätí však vrátil Sušičovým zverencom dvojgólový náskok Vršajevič. 

Konečná tabuľka F-skupiny:
1. Argentína 3 3 0 0 6:3 9 - postup do osemfinále 
2. Nigéria 3 1 1 1 3:3 4 - postup do osemfinále 
-------------------------------------------------------------------------------- 
3. Bosna a Herceg. 3 1 0 2 4:4 3 
4. Irán 3 0 1 2 1:4 1


Irán vs. Bosna MS 2014 (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok