Tusk po škandále s odpočúvaním požiadal parlament o vyslovenie dôvery

TASR+
25.6.2014 16:20

Poľský premiér Donald Tusk požiadal dnes parlament o vyslovenie dôvery v súvislosti s kauzou okolo nelegálneho odpočúvania, ktorá oslabila pozíciu vlády a zapríčinila najhoršiu politickú krízu v krajine za uplynulé roky.

Tusk po škandále s odpočúvaním požiadal parlament o vyslovenie dôvery
SITA

"Končím svoje vyhlásenie návrhom predsedovi parlamentu na konanie hlasovania o dôvere v čo najskoršom termíne," povedal Tusk poslancom poľského parlamentu.

Podľa agentúry Reuters Tuskova Občianska platforma (PO) spoločne so svojím koaličným partnerom Poľskou ľudovou stranou (PSL) disponuje dostatočným počtom poslancov, aby hlasovanie o dôvere "prežila". Ľudovci už potvrdili, že budú hlasovať za zotrvanie súčasnej koalície.

Nelegálne nahrávky, ktoré unikli do médií, obsahovali súkromné konverzácie vysokopostavených poľských predstaviteľov vrátane šéfa tamojšej centrálnej banky a ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského.

Poľská prokuratúra dnes v rámci vyšetrovania prípadu obvinila dvoch ľudí z nezákonného nahrávania konverzácií a ďalšie dve osoby v tejto spojitosti vypočúva.

Spravodajský týždenník Wprost v nedeľu zverejnil prepis nahrávky rozhovoru, podľa ktorého Sikorski tvrdí, že spojenectvo Poľska s USA je bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia.

Pred týždňom to isté periodikum publikovalo rozhovor, v ktorom guvernér centrálnej banky podľa všetkého ponúka vládnucej strane pomoc pri zabezpečení jej opätovného zvolenia, čo by bolo porušením nezávislosti jeho inštitúcie.
Premiér Tusk označil zverejnenie nahrávok za pokus o destabilizáciu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok