FIFA začala disciplinárne konanie voči Suárezovi za uhryznutie

SITA TASR TA3
25.6.2014 08:54

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila, že začala disciplinárne konanie v prípade uruguajského útočníka Luisa Suáreza, ktorý v utorkovom súboji majstrovstiev sveta pohrýzol do ramena talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho.

Zástupcovia FIFA sa obrátili na Suáreza, resp. predstaviteľov uruguajského tímu, aby do 25. júna 17.00 h brazílskeho času predložili akékoľvek relevantné dôkazy týkajúceho sa incidentu zo záveru jedného z dvoch záverečných stretnutí D-skupiny MS 2014. Priamo v zápase zostalo Suárezovo uhryznutie nepotrestané.

Kanonier Uruguaja môže za svoj šialený kúsok, ktorý nepredviedol na medzinárodnej úrovni prvý raz, dostať zákaz štartu vo dvoch zápasoch, ale môže zostať bez futbalu aj 24 mesiacov. To v prípade, že ho FIFA uzná vinným za napadnutie súpera. Uruguaj po víťazstve 1:0 nad Talianskom postúpil do osemfinále majstrovstiev sveta.

"Podľa článku 77 disciplinárneho poriadku FIFA môže disciplinárna komisia FIFA dodatočne potrestať závažné porušenie pravidiel, ktoré uniklo pozornosti rozhodcov. V tejto súvislosti FIFA môže zohľadniť dôkazy v danej veci, akými sú správa od rozhodcov, vyhlásenia zástupcov zúčastnených strán a svedkov či audio alebo videonahrávky,“ píše sa v stanovisku FIFA.

Výsledok disciplinárneho konania musí byť známy najneskôr do soboty 28. júna, keď je na MS v Brazílii na programe osemfinálový súboj Uruguaj - Kolumbia.

Suárez odmieta obvinenia z uhryznutia

"Všetci sme futbalisti a vieme, čo sa odohráva počas podobných zápasov na ihrisku. Preto nie je potrebné tomu dávať nejakú dôležitosť," tvrdil v rozhovore v mixzóne pre český denník Sport Suárez. Kanoniera Uruguaja nerozhádzala ani otázka o obvineniach z uhryznutia súpera. "Nie je to tak, ako hovoria. Bežal som k nemu, on pohol ramenom a ja som ho doňho trafil, pretože som bol v pohybe smerom k nemu. Nemyslím si, že by sa niečo stalo. Ako som už povedal, sú to veci, ku ktorým na ihrisku prichádza. Pozrite sa na moje oko... Je to vždy rovnaké, vždy sa všetci snažia (proti mne) niečo nájsť. Na trávniku sa deje milión vecí a ja sa tiež nesťažujem na to, čo sa mi stáva počas zápasu. Vyplýva to z hry, preto by sa to nemalo zveličovať," doplnil pre Sport Suárez.

Taliansky obranca po kolízii protestoval u hlavného arbitra Marca Rodrígueza z Mexika, ktorý však Uruguajčana nepotrestal. Európanovi nepomohlo ani to, že ukázal rozhodcovi odtlačok zubov súpera. O chvíľu po tomto incidente dali Uruguajčania zásluhou Godína aj rozhodujúci gól. "Je smiešne, že nedostal červenú kartu. Je to jasné, všetko je jednoznačné. Hneď nafilmoval pád, pretože si uvedomil, že urobil niečo, čo nemal. Suárezovi to prechádza, lebo FIFA chce, aby hviezdy hrali na majstrovstvách sveta. Som zvedavý, či nájdu odvahu proti nemu použiť dôkazy z videa. Rozhodca videl odtlačok uhryznutia na mojom ramene, ale neurobil nič," hneval sa podľa Gazzetty dello Sport obranca Juventusu Turín Chiellini.

Brazil_Soccer_WCup_Italy_Uruguay-91d47afc330d41d18181ff4dfb722f39.JPEG

Lugano sa zastal Suareza: Chiellini je usmrkanec

Kapitán uruguajskej futbalovej reprezentácie nazval talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho "usmrkancom" za tvrdenie, že ho Luis Suarez pohrýzol v rozhodujúcom zápase D-skupiny o postup do osemfinále MS v Brazílii.

Luagno, ktorý pre zranenie nezasiahol do víťazného zápasu (1:0), tvrdí, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by preukázali, že Suarezove zuby sa "zaťali" do súperovho ramena. "Televízne záznamy nič nedokazujú. Bol tam súboj, ale každý hlupák mohol vidieť, že sú to staré jazvy," uviedol Lugano.

Rozhodca si incident zo záveru zápasu, krátko predtým, ako Uruguaj rozhodol o svojom postupe, nevšimol a nepomohli ani veľké protesty Talianov, ani Chielliniho odkryté rameno, na ktorom bolo vidieť údajné stopy po uhryznutí. "Je to iba veľká klebetnica, zlý človek a usmrkanec. Nikdy by som to nečakal od Taliana. Radšej by mal prijať prehru a priznať si vlastné chyby," citovala Lugana agentúra dpa. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už otvorila disciplinárne konanie voči Suarezovi, ktorému hrozí trest až do dvoch rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok