Porošenko pripustil zrušenie prímeria na východe Ukrajiny

TA3 TASR
25.6.2014 07:50

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok večer na stretnutí so zástupcami bezpečnostných zložiek vydal rozkaz, v súlade s ktorým vládne sily môžu v prípade útoku bez zaváhania pristúpiť k odvetnej paľbe. Porošenko súčasne nevylúčil predčasné zrušenie prímeria na východe štátu, ktoré na týždeň vyhlásil minulý piatok.

Porošenko pripustil zrušenie prímeria na východe Ukrajiny
SITA

Porošenko napätú situáciu telefonicky diskutoval aj s americkým viceprezidentom Josephom Bidenom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom. Zároveň sa radil so šéfmi armádnych a policajných zložiek.

Členovia dobrovoľníckych zborov zostrelili v utorok vrtuľník ukrajinských vzdušných síl, čo si vyžiadalo životy deviatich osôb. Od chvíle, keď prezident ohlásil svoj mierový plán, zaútočili militanti na členov bezpečnostného personálu 35-krát, píše ITAR-TASS, citujúc tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie.

Samozvané republiky Donbasu sa spojili do Zväzu ľudových republík

Parlament samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) prijal ústavný akt o konfederatívnom zjednotení DĽR s Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) do Zväzu ľudových republík. Podľa agentúry ITAR-TASS to v noci nadnes oznámil premiér DĽR Alexandr Borodaj.

Na území oboch oblastí sa 11. mája uskutočnilo referendum o ich štatúte. Podľa výsledkov sčítania hlasov sa za nezávislosť oblasti a vytvorenie Luhanskej ľudovej republiky vyslovilo 96,2 účastníkov referenda. Na rovnakú otázku pozitívne odpovedalo 89,7 percenta účastníkov referenda v Doneckej oblasti.

Ako pripomenula agentúra UNIAN, referendum ani vyhlásenie nezávislých republík Ukrajina neuznáva, rovnako ako ani jej západní spojenci.

Podľa Bidena by prímerie mala strážiť pozorovateľská misia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok