Prepustenú kresťanku opäť zatkli, keď chcela odletieť zo Sudánu

TASR
24.6.2014 16:30

Sudánske úrady dnes znovu zatkli na smrť odsúdenú kresťanku, ktorú len v pondelok prepustili z väzenia. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj zo Sudánu.

Prepustenú kresťanku opäť zatkli, keď chcela odletieť zo Sudánu
SITA/AP

Podľa tohto zdroja 27-ročnú Marjam Jahju Ibráhímovú dnes zadržali spolu s jej manželom a deťmi, keď chceli nastúpiť do lietadla na letisku v sudánskej metropole Chartúm.

Sudánske úrady sa napokon podvolili silnému medzinárodnému tlaku. Odvolací súd v pondelok nariadil prepustenie Ibráhímovej a zrušenie pôvodného rozsudku. Dôvod opätovného zatknutia zatiaľ nie je známy.

Ibráhímovú v máji odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo. Súd ju uznal vinnou z odpadlíctva a z cudzoložstva, pretože jej sobáš s americkým občanom Danielom Wanim v roku 2012 označil za neplatný na základe islamského práva šaríja, ktoré v Sudáne platí od 80. rokov minulého storočia.

Keďže sa odsúdená odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery a vrátiť sa k islamu, uložili jej najvyšší trest - 100 rán bičom a smrť obesením. Mladá Sudánka dokonca počas pobytu za mrežami porodila svoje druhé dieťa. Vo väzení s ňou bol aj jej 18-mesačný syn.

Prípad Ibráhímovej vyvolal vo svete pobúrenie. Sudánsku vládu vedenú islamistami vyzývali na rešpektovanie slobody výberu vierovyznania aj západné veľvyslanectvá a sudánski aktivisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok