OMV a Gazprom podpísali zmluvu o Južnom prúde

SITA
24.6.2014 14:29

Generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss a šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v utorok podpísali dohodu o výstavbe rakúskej časti plynovodu Južný prúd.

OMV a Gazprom podpísali zmluvu o Južnom prúde
SITA

Ten má od roku 2017 prepravovať ruský zemný plyn do Rakúska. Podpis zmluvy sprevádza v Rakúsku kontroverzná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina a vzhľadom na súčasný konflikt na Ukrajine je sporný aj samotný projekt Južný prúd.

Európska komisia chce projekt zmraziť a Bulharsko, ktoré je závislé na dodávkach plynu z Ruska, pod jej tlakom predbežne zastavilo práce na plynovode. Brusel sa odvoláva na legislatívu EÚ, ktorá zakazuje, aby producenti zemného plynu zároveň kontrolovali prístup k distribúcii. OMV však označuje projekt za kľúčový pre bezpečnosť dodávok energií a šéf skupiny Roiss po podpise zmluvy uviedol, že projekt bude "v plnom súlade s európskym právom".

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok