V afére odpočúvania súd očistil šéfredaktorku bulváru, Coulson je vinný

TASR TA3
24.6.2014 14:24

Bývalú šéfredaktorku britského bulvárneho týždenníka News of the World Rebekah Brooksovú zbavil dnes súd všetkých obvinení v prípade škandálu okolo nelegálneho odpočúvania telefónov politikov, celebrít i obetí zločinov.

V afére odpočúvania súd očistil šéfredaktorku bulváru, Coulson je vinný
SITA/AP

Porota súdu v Londýne naopak uznala vinným zo spolupáchateľstva pri odpočúvaní komunikácie Andyho Coulsona, Brooksovej nástupcu na poste šéfredaktora a bývalého tlačového tajomníka premiéra David Camerona.

Noviny News of the World, ktoré vydávala spoločnosť News International tlačového magnáta Ruperta Murdocha, prestali vychádzať v júli 2011, po 168 rokoch, po verejnom pobúrení, ktoré vyvolali odhalenia, že ich novinári neoprávnene prenikali do hlasových schránok telefónov celebrít, politikov či dokonca obetí zločinov s cieľom získať materiál pre exkluzívne články.

Škandál spôsobil rozruch medzi britskou politickou elitou, keď sa ukázalo, že premiéri z oboch hlavných strán mali blízko k Murdochovi a vedúcim pracovníkom jeho spoločnosti vrátane Brooksovej. Tá bola po pôsobení v News of the World šéfredaktorkou denníka The Sun a následne šéfkou News International, britského vydavateľstva novín patriaceho pod Murdochovu spoločnosť News Corp.

Brooksová (46) bola obžalovaná zo spolupáchateľstva pri prenikaní do telefónov, schválenia nelegálnych platieb štátnym úradníkom a pokusu brániť policajnému vyšetrovaniu. Všetkých obvinení súd zbavil aj jej niekdajšieho zástupcu z týždenníka Stuarta Kuttnera.

Podobne porota zbavila obvinení z bránenia výkonu spravodlivosti údajným ukrývaním dôkazov Brooksovej manžela Charlieho Brooksa, jej osobnú asistentku Cheryl Carterovú a riaditeľa bezpečnosti spoločnosti News International Marka Hannu

Coulsonovi hrozí väzenie. Porota sa stále radila v prípade ďalších obvinení voči nemu a spravodajcovi News of the World pre kráľovskú rodinu Cliveovi Goodmanovi, dodáva agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok