Brazílčania postúpili z 1. miesta, ďalej ide aj Mexiko

TASR SITA
24.6.2014 00:03

Postup do osemfinále 20. majstrovstiev sveta si z A-skupiny vybojovali futbalisti domácej Brazílie a Mexika. Brazílska reprezentácia v pondelňajšom vyvrcholení zdolala Kamerun 4:1, pričom so ziskom 7 bodov obsadila prvé miesto vďaka lepšiemu skóre.

Brazílčania postúpili z 1. miesta, ďalej ide aj Mexiko
SITA

Z druhej priečky sa do vyraďovačky kvalifikovali rovnako 7-bodoví Mexičania, ktorí v kľúčovom vzájomnom súboji zdolali v Recife Chorvátsko 3:1 gólmi kapitána Rafaela Marqueza, Andresa Guardada a Javiera Hernandeza po zmene strán. Chorvátsko už len znížilo po zásahu Ivana Perišiča, ktorý zrušil čistý štít brankára Guillerma Ochou na turnaji. Chorváti s tromi bodmi skončili tretí, Kamerun s nulou na bodovom konte obsadil posledné 4. miesto.

V prvom osemfinálovom súboji sa v sobotu 28. júna o 18.00 SELČ v Belo Horizonte stretne druhý tím z B-skupiny Chile s Brazíliou, Holandsko ako víťaz "béčka" bude v nedeľu 28. júna o 18.00 SELČ vo Fortaleze bojovať o postup do štvrťfinále s Mexikom.
Účasť do osemfinále si okrem kvarteta tímov z A a B-skupiny zaistili už pred posledným kolom Kolumbia, Kostarika, Argentína a Belgicko.

A-skupina, 3. kolo:
Chorvátsko - Mexiko 1:3 (0:0)
Góly: 87. Perišič - 72. Marquez, 75. Guardado, 82. Hernandez. ŽK: Rakitič - Marquez, Vazquez, ČK: 89. Rebič (Chorvátsko). Rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kochkarov (Kirg.), 40.000 divákov.
Chorvátsko: Pletikosa - Vrsaljko (58. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič, Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič
Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Herrera, Vazquez, Guardado (85. Fabian) - Dos Santos (62. Hernandez), Peralta (79. Pena)

Chorvátsko s Mexikom hrali zápas o všetko. Kým Mexiku stačil na preklenutie skupinovej fázy aj nerozhodný výsledok, Chorváti museli hrať na víťazstvo, aby sa prebojovali do osemfinále. Prvý polčas priniesol rýchle tempo a spočiatku mali navrch Chorváti, ale dostávali sa iba po šestnástku súpera. Dva rohy Pranjiča nepriniesli výraznejší vzruch pred bránou na šampionáte doposiaľ neprekonaného Ochou. Najväčšiu šancu mal v 17. minúte na opačnej strane Herrera, ktorý spoza šestnástky opečiatkoval brvno.

O dve minúty sa za chrbtom chorvátskych obrancov ocitol Peralta, ktorý dostal skvelú prihrávku od Herreru, no v rozhodujúcej chvíli sa pošmykol. Chorváti sa v útoku nevedeli presadiť. Mandžukič bol stratený, pravda, chýbala mu väčšia podpora od Oliča a ďalších ofenzívne ladených spoluhráčov. V 27. minúte vyskúšal šťastie z diaľky Pranjič, ku ktorému sa dostala odrazená lopta, jeho volej presvišťal nad brvnom mexickej brány. Mexiko podobne ako v predošlých dvoch vystúpeniach v skupine výborne bránilo a po úvodnom dejstve držalo v rukách postupové tromfy.

Chorváti vstúpili do druhého dejstva svižne s jasnou taktikou streliť gól, ale naďalej narážali na kompaktnú defenzívu protivníka. V 58. minúte chorvátsky kouč poslal na ihrisko Kovačiča s cieľom posilniť ofenzívu. V 64. minúte Mexičania reklamovali ruku Srnu vo vlastnej šestnástke, ktorá zmenila trajektóriu lopty mieriacej na bránu, lenže píšťalka rozhodcu Irmatova zostala nemá.

Mexiko si po hodine hry vytvorilo miestami drvivý tlak a v 72. minúte po rohu Herreru prekonal Pletikosu hlavou kapitán Marquez - 0:1. Chorvátom hra vabank absolútne nevyšla. Do ich otvorenej obrany sa už o tri minúty vyrútil Peralta, ktorý sa však neulakomil na strelu, prihral lepšie postavenému Guardadovi a ten poslal balkánsky tím do kolien - 0:2.

V 78. minúte striedajúci Rebič mohol ešte vykresať iskierku nádeje, ale Moreno pred bránou zastúpil Ochou a loptu odkopol do bezpečia. Trojbodovú a postupovú definitívu Mexika zariadil Hernandez, ktorý v 82. minúte zasunul loptu do prázdnej brány - 0:3. Zásah Perišiča už znamenal len korekciu výsledku na konečných 1:3. V 89. minúte si ešte frustrovaný Rebič vyšliapol na Peňu a videl zaslúženú červenú kartu.

mexiko.jpg

Kamerun - Brazília 1:4 (1:1)
Góly: 26. Matip - 17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho. ŽK: Enoh, Salli, Mbia. Rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), 68.748 divákov (vypredané).

Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - Enoh - Moukandjo (58. Salli), Mbia, Nguemo, Choupo-Moting (81. Makoun) - Aboubakar (72. Webo)
Brazília: Julio Cesar - Alves, Silva, Luiz, Marcelo - Paulinho (46. Fernandinho), Luiz Gustavo - Hulk (63. Ramires), Oscar, Neymar (71. Willian) - Fred

Brazílčania začali podľa očakávania náporom a už po dvoch minútach hry prišla obrovská šanca - po ukážkovej spolupráci Neymara s Hulkom ale "tutovku" Paulinha zblokoval N'Koulou a dorážka Gustava rezultovala iba do rohového kopu. Na konci 9. minúty sa prezentoval aj Kamerun, nebezpečná strela Enoha trafila iba Marcela.

Nervozita stúpala, Nyom sotil do Neymara bez kartového ocenenia a kanonier domácich sa odplatil v 17. minúte gólovo, keď zostal v šestnástke úplne osamotený a prudkú prihrávku Gustava s ľahkosťou usmernil do siete. O chvíľu neskôr jeho ďalšiu štipľavú strelu vyrazil Itandje a Fred zblízka nedotlačil loptu do siete. Kamerun ale nečakane udrel - Matip po rohu ešte hlavičkoval iba do brvna, v 26. minúte už ale zblízka do odkrytej bránky skóroval po skvelej asistencii Nyoma, ktorý vľavo obišiel Alvesa.

Domáci boli viditeľne zaskočení, ale z krízy ich dostal opäť Neymar, ktorý si v 35. minúte po pase od Marcela naviedol loptu na hranicu šestnástky a strelou cez obrancu do protipohybu Itandjeho dal na 2:1. V závere polčasu mal ešte veľkú šancu Hulk, domáci však išli do kabín iba s tesným náskokom.

Impozantný vstup do druhého polčasu už znamenal tretí gól pre Brazíliu. Po obliehaní bránky súpera sa najskôr v šanciach nepresadili Hulk ani Fred, ale v 49. minúte sa dostal k lopte na hranici šestnástky striedajúci Fernandinho, lobom za obranu našiel na ľavej strane Davida Luiza a jeho ideálny center usmernil hlavou zblízka do siete Fred - 3:1.

Domácich tretí zásah upokojil, kontrolovali náskok a po necelej hodiny hry ho mohol po brejku navýšiť Hulk, jeho strela bola zblokovaná. Brankár Julio Cesar vzápätí vybehnutím ďaleko za pokutové územie pred dvojicou Kamerunčanov naprával chybu Luiza Gustava v rozohrávke a tribúny veľkým potleskom vyprevadili dvadsať minút pred koncom z ihriska dvojgólového hrdinu Neymara. Aj bez neho ešte Brazílčania potešili divákov štvrtým gólom, o ktorý sa v 84. minúte postaral pri svojom premiérovom štarte na MS Fernandinho strelou zvnútra šestnástky po asistencii Oscara.

brazil.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok