EÚ rozšírila sankcie voči Sýrii a zmrazila diplomatické vzťahy s Thajskom

TASR
23.6.2014 17:45

Ministri zahraničných vecí EÚ dnes počas zasadnutia v Luxemburgu rozhodli o zavedení sankcií voči 12 popredným predstaviteľom sýrskej vlády a o zmrazení diplomatických vzťahov s Thajskom.

EÚ rozšírila sankcie voči Sýrii a zmrazila diplomatické vzťahy s Thajskom
SITA

EÚ - z dôvodu zodpovednosti za vážne porušovanie ľudských práv v Sýrii - rozhodla o sankciách v podobe zmrazenia majetku a zákazu cestovania pre 12 vládnych ministrov. Ich mená budú uverejnené v utorok v Úradnom vestníku EÚ.

Týmto rozhodnutím sa zoznam sankcií EÚ namierených voči Sýrii rozrástol na 191 osôb. Na čiernom zozname je aj 53 spoločností a organizácií spolupracujúcich s vládou v Damasku, vrátane Sýrskej národnej banky.
Diplomati na dnešnom zasadnutí rozhodli aj o zmrazení diplomatických vzťahov s Thajskom s cieľom dotlačiť vojenskú juntu, ktorá sa ujala moci v krajine, k obnoveniu demokracie.

Thajská armáda prevzala moc 22. mája, s odvolaním sa na potrebu urovnania dlhodobej politickej nestability, ktorá zapríčiňuje hospodársku stagnáciu krajiny.

Rada ministrov vyjadrila "extrémne obavy" o vývoj situácie v Thajsku a vyzvala armádu, aby naliehavo obnovila demokratický proces a zabezpečila platnosť ústavy prostredníctvom dôveryhodných a inkluzívnych volieb.

EÚ zároveň vyzvala všetkých aktérov politickej krízy v Thajsku na dodržiavanie ľudských práv, prepustenie politických väzňov a skoncovanie s cenzúrou.

V rámci zmrazenia vzťahov štátnici z krajín EÚ pozastavili svoje plánované oficiálne návštevy Thajska a oddialili podpis dohody o partnerstve a spolupráci, a to až do nástupu novej demokraticky zvolenej vlády. Členské krajiny EÚ okrem toho prehodnocujú aj vojenskú spoluprácu s Thajskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok