Novinárov z al-Džazíry odsúdili v Egypte na sedem a desať rokov väzenia

TASR SITA TA3
23.6.2014 14:18

Egyptský sudca odsúdil dnes troch novinárov televíznej stanice al-Džazíra na sedem rokov väzenia po tom, ako ich uznal za vinných aj z pomáhania "teroristickej organizácii" uverejňovaním klamstiev.

K odsúdeným patria Austrálčan Peter Greste, korešpondent al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéf káhirskej redakcie vysielania al-Džazíry v angličtine Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo, informovala tlačová agentúra Reuters.

Tretím obžalovaným bol Egypťan Bahir Muhammad, ktorého navyše odsúdili na ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane. Ďalších 11 obžalovaných odsúdili v neprítomnosti na tresty až do desať rokov väzenia.

Al-Džazíra vyzvala Egypt na zrušenie rozsudku

Televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare vyzvala dnes Egypt na zrušenie rozsudku nad svojimi tromi novinármi a odmietla sedemročné tresty väzenia.

Riaditeľ anglického vysielania al-Džazíry Al Anstey vo vyhlásení uviedol, že "neexistuje ospravedlnenie" za uväznenie ich troch kolegov čo len na jedinú minútu. Dodal, že ich odsúdenie odporuje logike, akémukoľvek zdaniu spravodlivosti a nedáva zmysel, informovala agentúra Reuters.

Anstey zdôraznil, že je iba jedno rozumné východisko - a to zrušiť rozsudok a aby Egypt uznal spravodlivosť. Povedal tiež, že nebudú mlčať a budú pokračovať v úsilí o skončenie väznenia svojich kolegov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok