Podľa OMV sa Európa nezaobíde bez energií z Ruska

SITA
23.6.2014 11:18

Je nerealistické domnievať sa, že Európa by sa mohla úplne zbaviť závislosti od dodávok energií z Ruska, povedal pre pondelkové vydanie denníka WirtschaftsBlatt generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss.

Podľa OMV sa Európa nezaobíde bez energií z Ruska
SITA

Zároveň vyzval na urýchlenie rokovaní o schválení plynovodu Južný prúd (South Stream). Vyjadril sa takto pred utorkovou návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina vo Viedni, počas ktorej majú OMV a ruská spoločnosť Gazprom podpísať zmluvu o tom, že plynovod Južný prúd bude smerovať do Rakúska.

Šéf OMV ďalej uviedol, že tretinu rakúskej spotreby plynu pokrýva dovoz z Ruska a dodal, že Európa na ruský trh vyváža autá a stroje. "Z tejto ekonomickej integrácie by sa nemal robiť politický futbal, pretože naša ekonomika a prosperita je na nej založená," konštatoval v rozhovore pre WirtschaftsBlatt. "Ak môžeme dostávať veľký objem plynu z určitého regiónu, potom musíme investorom dať možnosť budovať trasy na prepravu plynu. Rokovania o Južnom prúde by sa teda mali zrýchliť a nezmrazovať," uviedol Roiss, hoci uznal, že projekt musí vyhovovať európskej legislatíve.

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok