Holandský tréner kritizoval rozpis zápasov

TASR SITA
23.6.2014 09:43

Tréner holandskej reprezentácie Louis van Gaal kritizoval Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) za program zápasov záverečného 3. kola základných skupín. "Oranjes" odohrajú kľúčový duel proti Chile, v ktorom sa rozhodne o víťazovi B-skupiny, v pondelok o 18.00 SELČ.

Holandský tréner kritizoval rozpis zápasov
SITA/AP

Výkop stretnutia Brazília - Kamerun je na programe o štyri hodiny neskôr, čiže "kanárici" ako predpokladaný víťaz A-skupiny budú vedieť meno svojho osemfinálového súpera ešte pred začiatkom svojho posledného vystúpenia v skupine.

"Počas celého turnaja sa na nás valia reklamy FIFA o férovej hre, ale program zápasov domácej Brazílie nie je vôbec v duchu fair-play. Usporiadateľská krajina šampionátu je vždy zvýhodňovaná a aj to je jeden z dôvodov, prečo by som si želal iného osemfinálového súpera," citovala agentúra DPA van Gaala.

Holanďanom stačí na celkový triumf v B-skupine v súboji proti juhoamerickému tímu aj remíza. Van Gaal už má jasnú predstavu o taktike, s akou hrať na Chile hrať. "Súper uprednostňuje útočný štýl, bude sa tlačiť za každú cenu dopredu. My sa rovnako ako proti Španielsku pokúsime uspieť rýchlymi protiútokmi," dodal skúsený kormidelník, ktorý po svetovom šampionáte zasadne na lavičku Manchestru United.

Van Gaal sa zároveň pochvaľne vyjadril na adresu útočníkov, ktorí sa na MS presadzujú častejšie ako po minulé roky. "Padá veľa gólov, čo je veľmi dobre. Hráči ako Luis Suarez, Lionel Messi, Thomas Müller, Karim Benzema či moji zverenci Arjen Robben a Robin Van Persie ukázali, akí sú dôležití pre svoje mužstvá," dodal van Gaal.

Akúkoľvek snahu o kalkuláciu či výber osemfinálového súpera odmietol jeho brazílsky náprotivok Luiz Felipe Scolari. "Je to hlúposť, Brazília tak nikdy nehrala a ani hrať nebude. Určite nepôjdeme do zápasu uhrať výsledok, ktorý by nám zaručil súpera podľa nášho výberu. Budeme hrať na víťazstvo a následný postup," uviedol Scolari, ktorý dodal, že proti Kamerunu postaví rovnakú zostavu z úvodného duelu na šampionáte proti Chorvátsku. Hrať tak opäť bude aj krídelník Hulk. Toho v súboji proti Mexiku nahradil Ramires.

Duel proti Afričanom bude pre Brazíliu jubilejným stým zápasom na svetových šampionátoch. Viac stretnutí má na svojom konte už len Nemecko.

Klinsmann nepripúšťa remízovú dohodu s Nemcami

Dve víkendové remízy 2:2 výrazne zamiešali karty v G-skupine svetového šampionátu vo futbale, kde majú šancu na postup do osemfinále ešte všetky štyri tímy. Na prvý pohľad je možno všetko otvorené, ale pri hlbšom zamyslení sa javia postupové šance oveľa jasnejšie. Vo štvrtok stačí Nemcom s Američanmi vo vzájomnom zápase remizovať a oba tímy si zahrajú vo vyraďovacej časti bez ohľadu na výsledok súbežne hraného súboja Portugalsko - Ghana. Čo si o tom myslí nemecký tréner Američanov Jürgen Klinsmann, ktorý v roku 2006 priviedol práve Nemcov k bronzovým medailám na "domácich" MS a ako člen nemeckej reprezentácie má zlato z MS 1990?

"Nemyslím si, že sa budeme koncentrovať na remízový výsledok. Ak sa zrodí remíza, tak len vtedy, keď padnú góly v posledných sekundách zápasu. Myslím si, že oba tímy pôjdu do vzájomného súboja s tým, že ho budú chcieť vyhrať a tým aj celú skupinu," povedal Klinsmann. Prezident Futbalovej federácie USA Sunil Gulati vraví, že hrať na remízu je podľa neho nepredstaviteľné. "Tento americký tím sa neuspokojí s remízou, lebo má trénera, ktorý na to nie je nastavený. A myslím si, že to isté platí aj o našich súperoch z Nemecka," povedal Gulati.

Štatistici v tejto súvislosti pohotovo vytiahli svetoznámy prípad z MS 1982 v Španielsku, kde sa v poslednom zápase jednej zo skupín v Gijóne zrodilo želané víťazstvo Nemecka nad Rakúskom 1:0. Práve tento výsledok zaručoval obom tímom postup do ďalšej fázy šampionátu na úkor Alžírska, ktoré malo rovnaký počet bodov. Tento zápas vošiel do dejín futbalu pod hanlivými prívlastkami "Pakt o neútočení z Gijónu či Hanba z Gijónu."

"Bavíme sa o zápase, ktorý sa hral pred vyše 30 rokmi a navyše je súčasťou nemeckej histórie a nie americkej. Za Američanov môžem povedať len toľko, že v každom stretnutí vydajú zo seba všetko a budú bojovať o víťazstvo až do konca. Bojovného ducha majú v sebe," reagoval Klinsmann.

Čo sa týka podsúvania možnej spoločnej dohody so súčasným trénerom Nemecka Joachimom Löwom, ktorý bol na MS v roku 2006 jeho asistentom, Klinsmann poznamenal: "Určite nebudeme mať pred zápasom čas na zdvorilostné telefonáty. Teraz musí ísť kamarátstvo bokom, bude to len o tvrdom biznise," uzavrel Klinsmann predzápasovú tému USA - Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok