ISIL obsadil dva hraničné priechody do Jordánska a Sýrie

TA3 TASR
23.6.2014 07:32

Radikáli z hnutia ISIL postupujú niektorými časťami Iraku takmer bez odporu. Každý deň obsadia niekoľko miest. Najnovšie sa im podarilo dobyť takmer desiatku z nich v provincii Anbár. Ovládajú už tri dôležité hraničné priechody so Sýriou a jeden s Jordánskom.

Sunnitskí militanti v Iraku obsadili v nedeľu dva hraničné priechody - jeden do Jordánska a jeden do Sýrie, informovala dnes agentúra AP.

Nemenovaní irackí predstavitelia uviedli, že ide o jordánsko-iracký priechod Turajbíl a sýrsko-iracký priechod al-Walíd. Militanti ich obsadili po tom, čo odtiaľ vytlačili vládne jednotky.

Obsadenie priechodov prišlo po tom, čo islamistickí militanti od piatka ovládli štyri mestá vo väčšinovej sunnitskej provincii Anbár; kde už od januára majú kontrolu nad mestom Fallúdža a provinčným hlavným mestom Ramádí.

Bojovníci organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) a ich spojenci z ďalších skupín získali v Anbáre kontrolu nad mestami Rutba, Káim, Ráwa a Ana; pričom v nedeľu po rýchlom postupe obsadili aj mesto Hadísa.

Rýchly postup militantov smerom k Hadíse, kde sa nachádza druhá najväčšia vodná elektráreň v krajine, viedol k vyslaniu vyše 2000 irackých vojakov do okolia strategickej priehrady. Zničenie priehrady v meste Hadísa by výrazne poškodilo dodávky elektriny v krajine a spôsobilo veľké záplavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok