Zloženie poslaneckých klubov sa zmení, KDH bude silnejšie

TASR
22.6.2014 08:01

Zloženie Národnej rady SR sa 1. júla zmení. V rámci 36. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok (24.6.) popoludní, sú naplánované aj poslanecké sľuby náhradníkov. Ich nástup do NR SR spôsobili eurovoľby aj dobrovoľné odchody dvoch členov snemovne.

Zloženie poslaneckých klubov sa zmení, KDH bude silnejšie
SITA

Zo zmien najviac vyťaží KDH, ktoré získa späť dvoch poslancov. V eurovoľbách totiž vo farbách NOVA uspela bývalá kresťanská demokratka Jana Žitňanská a mandátu sa dobrovoľne vzdal odídenec z KDH Radoslav Procházka. Do parlamentu za nich prídu predseda Krajskej rady KDH v Nitrianskom kraji a bývalý poslanec NR SR Marián Radošovský a predseda Krajskej rady KDH v Košickom kraji Jozef Bobík.

Zmeny nastanú aj v klube Most-Híd. V eurovoľbách uspel poslanec NR SR József Nagy, mandátu by sa zase mal vzdať Andrej Hrnčiar. Do parlamentu by sa tak mali vrátiť bývalí poslanci Edita Pfundtner a Péter Vörös. Pfundtner však po voľbách v roku 2012 zo strany vystúpila, bude tak zrejme pôsobiť ako nezaradená poslankyňa.

V SaS uspel vo voľbách do Európskeho parlamentu líder strany Richard Sulík, miesto tak uvoľnil generálnej manažérke strany a bývalej poslankyni NR SR Jane Kiššovej. Úspech Branislava Škripeka (OĽaNO) zase otvoril dvere do zákonodarného zboru Jane Šípošovej, riaditeľke neziskovej organizácie Pomoc obetiam násilia. Do radov poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa má vrátiť exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorému uvoľnil miesto nový europoslanec Ivan Štefanec.

Okrem skladania sľubov čakajú na poslancov v rámci 87-bodového programu viaceré vládne návrhy zákonov a tradične množstvo poslaneckých iniciatív. Hneď v úvode sa bude hovoriť o vládnom návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý plénu vrátil ešte vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

Podstatou právnej normy je, aby ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately mohli hradiť zdravotné poisťovne. Toto hlave štátu neprekážalo. Gašparovič novelu vrátil, aby poslanci vypustili zo zákona prílohu obsahujúcu Zoznam prioritných chorôb. O vrátenie ho dokonca požiadala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). "Aj napriek dlhému verejnému legislatívnemu procesu došlo v novele k administratívnej chybe, ktorú ministerstvo zdravotníctva zachytilo tesne pred podpisom prezidenta SR," vysvetlila s tým, že v dôsledku chyby by mohla byť novela protiústavná.

Na rad sa dostane aj definitívne hlasovanie o novele zákona o sudcoch a prísediacich z dielne poslancov Smeru-SD. O návrhu, ktorý nadväzuje na už schválenú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH, sa malo rozhodnúť ešte na predchádzajúcej schôdzi. Množstvo pozmeňujúcich návrhov však vyvolalo potrebu odkladu.

Rozsiahla diskusia sa očakáva pri Správe o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2013, pri Výročnej správe o členstve SR v EÚ a pri Hodnotiacej správe o desiatich rokoch členstva SR v Európskej únii. Všetky tri dokumenty poslancom predstaví minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Do diskusie sa okrem iných chystá aj dvojnásobný expremiér a exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

Záujem poslancov možno očakávať aj pri Správe o pôsobení úžerníckych nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, ktorú uvedie minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Ten v dokumente konštatuje, že nekalé a agresívne obchodné praktiky zo strany nebankových spoločností v ostatných rokoch enormne narastajú a že na Slovensku sú tisíce spotrebiteľov, ktorí boli poškodení a stále sú poškodzovaní nebankovými subjektmi.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) má zase pripravený návrh štátneho záverečného účtu SR za rok 2013, brannobezpečnostný výbor bude informovať o stave použitia informačno-technických prostriedkov za minulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok