ISIL má Bagdad na dosah

TASR TA3
22.6.2014 07:30

Islamskí radikáli v Iraku ďalej postupujú na Bagdad. Od hlavného mesta ich údajne delí vzdialenosť prekonateľná za štyri hodiny. Zmocnili sa už významného hraničného priechodu do Sýrie a pod kontrolou majú aj ďalšie tri mestá na západe krajiny. Z Iraku utekajú tisíce obyvateľov zo strachu pred ďalším vojenským konfliktom.

ISIL s financiemi problém nemá

Sunnitskí militanti obsadili dnes vo východoirackej provincii Anbár za ostatné dva dni už v poradí piate mesto - Hadísu, ktorej sa zmocnili počas zjavnej novej ofenzívy v jednom z najnepokojnejších regiónov krajiny.
Okrem toho povstalci prevzali kontrolu nad iracko-sýrskym hraničným priechodom al-Walíd v provincii Anbar. Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia colnej polície uviedla, že pohraničníci opustili svoje stanovištia, keď sa ozbrojenci z organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii (ISIL) k hraničnému priechodu strieľajúc približovali. Ide už o druhý hraničný priechod, ktorého sa povstalci z ISIL zmocnili za ostatné dni.
Predtým sa militanti zmocnili i mesta Rutba s približne 20.000 obyvateľmi ležiaceho 150 kilometrov východne od hranice s Jordánskom.

Rýchly postup militantov smerom k Hadíse, kde sa nachádza druhá najväčšia vodná elektráreň v krajine, viedol k vyslaniu vyše 2000 irackých vojakov do okolia strategickej priehrady. Zničenie priehrady v meste Hadísa by výrazne poškodilo dodávky elektriny v krajine a spôsobilo veľkú záplavu.

Od piatka už bojovníci organizácie ISIL a ich spojenci z ďalších skupín získali v Anbáre kontrolu aj nad mestami Káim, Ráwa a Ana.

Vzbúrenci dobyli štvrté mesto v provincii Anbár

Sunnitskí militanti obsadili vo východoirackej provincii Anbár ďalšie mesto - štvrté, ktoré sa dostalo do ich rúk za posledné dva dni v rámci zjavnej novej ofenzívy v jednom z najnepokojnejších regiónov krajiny. S odvolaním sa na irackých predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra AP.

Militanti sa zmocnili mesta Rutba, ležiaceho 150 kilometrov východne od hranice s Jordánskom, v noci na dnes. Obyvatelia dnes vyjednávali s militantmi o odchode po tom, ako armádna jednotka na predmestí pohrozila ostreľovaním.

Od piatka už bojovníci organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) a ich spojenci z ďalších skupín získali v Anbáre kontrolu aj nad mestami Káim, Ráwa a Ana.

Ráwa na rieke Eufrat a neďaleká Ana sú zrejme súčasťou postupu militantov ku kľúčovej priehrade v mesta Hadísa, ktorej zničenie by výrazne poškodilo dodávky elektriny v krajine a spôsobilo veľkú záplavu. Iracká armáda na jej ochranu podľa zdrojov rýchlo vyslala vyše 2000 vojakov.

Dobytím Rutby sa v rukách vzbúrencov ocitol posledný úsek dôležitej cesty do susedného Jordánska. Mesto má 40.000 obyvateľov, v poslednom čase sa však v ňom uchýlilo aj 20.000 ľudí, ktorí utiekli z Fallúdže a Ramádí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok