Pápež František ostro kritizoval taliansku mafiu

TA3 TASR
21.6.2014 23:12

Na návšteve Kalábrie sa neďaleko mesta Cosenza pomodlil za obete organizovaného zločinu. Na poludnie odslúžil omšu pod holým nebom.

Mafiáni sú "exkomunikovaní", povedal pápež František

Pápež František sa v sobotu slovne pustil do jednej z najnebezpečnejších talianskych zločineckých skupín, označil ju za príklad "uctievania zla" a vyhlásil, že mafiáni "sú exkomunikovaní".

Pápež hovoril o zločineckej organizácii 'Ndrangheta počas bohoslužby v regióne Kalábria v južnom Taliansku, kde bol na jednodňovej púti. Verejne vyslovil najostrejšie slovné útoky o organizovanom zločine od roku 1993, keď vtedajší pápež Ján Pavol II. skritizoval sicílsku mafiu.

František prvýkrát použil slovo "exkomunikácia" - úplné vylúčenie z cirkvi - ktoré bolo priamo namierené voči členom organizovaného zločinu.

"Tí, čo v živote kráčajú po ceste zla, ako napríklad mafiáni, nie sú spojení s Bohom. Sú exkomunikovaní," uviedol pápež František v improvizovanom príhovore na omši pred státisícmi ľudí v Kalábrii, ktorá je základňou 'Ndranghety.

Pápež povedal davu za neustáleho potlesku: "Proti tomuto zlu treba bojovať, treba ho vytlačiť (zo života spoločnosti). Musíme mu povedať nie."

František označil 'Ndranghetu za "uctievačku zla a pohŕdačku spoločným dobrom". Vyhlásil tiež, že cirkev vynaloží všetku svoju silu na boj proti organizovanému zločinu.

"Naše deti to žiadajú, naši mladí ľudia to žiadajú. Potrebujú nádej a viera môže pomôcť naplniť túto potrebu," povedal najvyšší pontifex.

Hovorca Vatikánu Ciro Benedetti uviedol, že pápežove ostré slová neznamenajú oficiálny dekrét kánonického práva týkajúci sa exkomunikácie.

Podľa hovorcu je to skôr priamy odkaz členom organizovaného zločinu, že sa vlastne sami exkomunikovali - pápež im tak pripomenul, že sa nemôžu zúčastňovať na cirkevných sviatostiach ani ďalších činnostiach, pretože sa svojím zločineckým konaním vzdialili od Boha.

Pojem "exkomunikácia" použitý pápežom v tomto kontexte má však veľký význam, pretože mnoho členov organizovaného zločinu v Taliansku sa pokladá za súčasť náboženskej obce, zúčastňujú sa na sviatostiach, chodia do kostola a v niektorých prípadoch dokonca majú komplicov medzi duchovnými na juhu krajiny.

Pápež sa podľa hovorcu snaží "izolovať mafiánov v ich vlastných komunitách" a vysiela odkaz, že v žiadnom prípade by sa na nich nemalo pozerať ako na "ctihodných mužov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok