Úrady práce prijali v máji 3737 absolventov, stredoškoláci pribudnú na jeseň

TASR
21.6.2014 13:04

V máji každoročne končia štúdium prví absolventi stredných a vysokých škôl. Hoci sa Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR podarilo v piatom mesiaci tohto roka znížiť počet nezamestnaných absolventov medzimesačne o 1110, úrady práce zaevidovali 3737 nových končiacich študentov.

Úrady práce prijali v máji 3737 absolventov, stredoškoláci pribudnú na jeseň
SITA

Z toho bolo 2715 absolventov vysokých škôl prvého a druhého stupňa štúdia, približne 60 % bakalárov a asi 40 % magistrov.

"U bakalárov to môže byť tým, že nemajú vyjasnené veci, ktoré súvisia s ich ďalším štúdiom. Niektorí z nich môžu nastúpiť v septembri alebo októbri na druhý stupeň vysokoškolského štúdia, možno sú v procese skúšok," zdôvodnil šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

"Napriek tomu, že sú tu pozitívne čísla a dobrý vývoj nezamestnanosti, kategória absolventov je stále jeden veľký a vážny problém," upozornil Richter. Pomôcť majú podľa neho prijaté záruky pre mladých. V krátkom čase by sa do zákona o službách zamestnanosti mal zaradiť nový nástroj – právo na prvé zamestnanie. "To by malo byť motivačné jednak pre absolventa, ale aj pre zamestnávateľa," dodal minister.

Z 2715 tohtoročných absolventov vysokých škôl je 1750 absolventov spoločenských vied. Odbory ako poľnohospodárstvo, lesníctvo, veterinárne lekárstvo či prírodné vedy tento rok ukončilo 360 vysokoškolákov. Technické smery si pripísali približne 600 absolventov. "Jednoznačne sa potvrdzuje, že čo sa týka spoločenských vied, štúdium a počet študentov nezodpovedá reálnym potrebám trhu práce," zdôraznil Richter.

Vývoj a umiestnenie absolventov na trhu práce komplexne zhodnotí rezort práce po septembri, pretože vtedy sa prihlasujú na úrady práce absolventi stredných škôl. Strednú školu tento rok podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) končí zhruba 61.000 študentov, z toho asi 43.000 sú absolventi stredných odborných škôl a 17.000 absolventi gymnázií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok