Palestínska dedina sa dostala na zoznam UNESCO, aby sa vyhla zničeniu Izraelom

TASR
21.6.2014 07:39

Palestínska dedina Battir sa v piatok stala súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Cieľom jej nominácie do zoznamu chránených pamätihodností je pokúsiť sa zabrániť Izraelu vybudovať bezpečnostný plot, ktorý by palestínskych farmárov izoloval od ich terasovitých polí obrábaných už celé stáročia, informovala agentúra Reuters.

Palestínska dedina sa dostala na zoznam UNESCO, aby sa vyhla zničeniu Izraelom
SITA

Výbor UNESCO pre kultúrne dedičstvo na svojom stretnutí v Katare v piatok rozhodol chrániť obrábané údolie na Západnom brehu v blízkosti Jeruzalema, kde malebným kamenným terasám na úpätí hôr hrozilo nenávratné zničenie, ak by Izrael v oblasti postavil bezpečnostný múr.

Izrael tvrdí, že vysoký betónový múr obohnaný ostnatým drôtom, ktorý začali stavať na Západnom brehu v roku 2003 a ešte stále ho úplne nedokončil, potrebuje z bezpečnostných dôvodov. Palestínčania vyhlasujú, že kvôli izraelskému oploteniu prichádzajú o územia, kde má vzniknúť ich nezávislý štát.

UNESCO sa vo svojom piatkovom vyhlásení nezmieňuje o Izraeli, spomína len, že časť krajiny vyhlásená za súčasť svetového kultúrneho dedičstva "sa stala zraniteľnou pod vplyvom socio-kultúrnych a geopolitických zmien".

Izraelský Najvyšší súd prijal v roku 2012 bezprecedentné rozhodnutie v prospech Palestínčanov, ktorým v oblasti Battiru nariadil zmenu trasovania bezpečnostného múru.

Na zozname svetového kultúrneho dedičstva je už dávnejšie aj iné palestínske mesto Betlehem, kde sa narodil Ježiš. UNESCO chráni aj múry jeruzalemského Starého mesta.

Izrael anektoval východnú časť Jeruzalema, ktorý sa stal súčasťou hlavného mesta židovského štátu. Tento krok však svet nikdy neuznal. Palestínčania chcú, aby sa Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

Meno dediny Battir zachováva pomenovanie starovekého pevnostného mesta Bajtar, ktoré ako posledné vzdorovalo Rimanom počas povstania Bar Kochbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok