Porošenkov plán podporilo po USA a Francúzsku aj Nemecko, Británia i OBSE

TASR TA3
21.6.2014 07:33

Prezident USA Barack Obama v noci nadnes diskutoval s lídrami Nemecka a Francúzska o nových sankciách hroziacich Rusku. Obama v noci nadnes telefonicky hovoril s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Biely dom vo svojom vyhlásení informoval, že všetci traja lídri uvítali vyhlásenie jednostranného prímeria novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Uviedli tiež, že Rusko musí zastaviť presuny svojich vojakov k spoločným hraniciam s Ukrajinou a presvedčiť proruských separatistov, aby zložili zbrane. Spojené štáty obviňujú Rusko, ž separatistom poskytuje tanky a ťažké zbrane.

Biely dom uviedol, že štátnici sa zhodli na tom, že ak Rusko nepodnikne okamžité kroky, ktoré by viedli k zníženiu napätia na východnej Ukrajine, Spojené štáty a Európa zvážia ďalšie reštrikcie voči Moskve.

V podobnom duchu ako trojica štátov sa vyjadrila v noci nadnes aj Británia. Jej minister zahraničných vecí William Hague vyzval proruských separatistov, aby využili Porošenkovu ponuku, zložili zbrane a vzali na seba zodpovednosť za nájdenie politického riešenia krízy. Hagua označil za dôležité, aby Porošenkov plán podporilo aj Rusko, ktoré by podľa jeho názoru malo prijať neodkladné opatrenia a pomôcť ukončiť násilnosti na východe Ukrajiny, a to vrátane využitia svojho vplyvu na proruských separatistov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe uvítala Porošenkov plán. Ukrajinským prezidentom vyhlásené týždeň trvajúce prímerie OBSE označila za dôležitý krok na ceste k deeskalácii napätej situácie na juhu a východe Ukrajiny. Úradujúci predseda OBSE, švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, uviedol, že OBSE je pripravená pomôcť ukrajinskému vedeniu pri realizácii mierového plánu predstaveného v piatok prezidentom Porošenkom.

Mocnosti hrozia Moskve novými sankciami

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok