Sýrska vláda varovala OSN pred nepovolenou dodávkou humanitárnej pomoci

TASR
21.6.2014 07:27

Sýrska vláda upozornila Bezpečnostnú radu OSN, že dodávky humanitárnej pomoci na územie kontrolované povstalcami bez jej predchádzajúceho súhlasu by mohli byť považované za narušenie územnej celistvosti a politickej nezávislosti Sýrie a vyvolať reakciu v podobe odvety voči konvojom.

Sýrska vláda varovala OSN pred nepovolenou dodávkou humanitárnej pomoci
SITA

Agentúra Reuters uviedla, že v čase, keď členovia BR OSN s právom veta - USA, Británia, Francúzsko, Čína a Rusko - rokujú o návrhu rezolúcie, ktorá by podporila dodávky humanitárnej pomoci, Sýria dala do obehu list desiatok arabských a sýrskych právnikov.

"Jediným cieľom iniciatívy je zneužiť OSN na dodávku logistickej podpory pre teroristov," píše sa v liste, ktorý na pôde OSN šíri sýrsky veľvyslanec Bašár Džaáfari.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatkovej správe pre BR OSN uviedol, že OSN je pripravená uskutočniť "rýchle, pragmatické a praktické opatrenia na kritických pohraničných priechodoch", aby do Sýrie dopravila viac humanitárnej pomoci, a to "vlastnými vozidlami, bez nutnosti mať špecifické povolenia alebo víza".

Rusko už v utorok informovalo, že od Sýrie získalo súhlas na otvorenie štyroch pohraničných priechodov. Austrálsky veľvyslanec pri OSN Gary Quinlan však vo štvrtok uviedol, že tento návrh už nie je "dosť dobrý".

Pan vyzval dnes Bezpečnostnú radu OSN, aby uvalila zbrojné embargo na Sýriu. Zahraničné veľmoci označil za "nezodpovedné" za to, že poskytujú vojenskú podporu bojujúcim stranám. Pan okrem toho vyjadril sklamanie nad skutočnosťou, že medzinárodné spoločenstvo nebolo schopné nájsť cestu k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii. O život v nej prišlo približne 150.000 ľudí a svoje domovy opustila polovica obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok