Prímerie pre východ Ukrajiny vstúpilo do platnosti

TA3, TASR
20.6.2014 19:24

Prezident Petro Porošenko vyhlásil jednostranné týždenné prímerie na východe krajiny. Toto rozhodnutie vychádza z mierového plánu, ktorý podporili Spojené štáty aj Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová zároveň vyzvala Rusko, aby tiež pristúpilo na tieto pravidlá hry.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil dnes zastavenie bojových akcií vládnych síl na východe krajiny na jeden týždeň. Dlho avizovaný krok by mal otvoriť cestu pre mierový plán, oznámilo s odvolaním sa na hlavu štátu ukrajinské ministerstvo vnútra.

Jednostranné prímerie slúži na to, aby "teroristi mohli zložiť svoje zbrane". Tí, ktorí to neurobia, budú zničení, uviedlo ministerstvo. Podľa vyhlásenia bude prímerie platiť od konca dnešného dňa do piatka 27. júna. V tomto čase ukrajinské ozbrojené sily použijú zbrane len na obranu v prípade útoku zo strany separatistov.

Porošenko tiež ohlásil, že na náklady štátu sa začne obnova bytových domov, dodáva agentúra DPA.
Predstavitelia proruských separatistov vyhlásili, že oznámeniam Porošenka nedôverujú. "O prímerí zo strany Národnej gardy a ukrajinskej armády sme počuli už stokrát. Ale vojenské operácie sa ani na minútu nezastavili," povedal podpreseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Andrej Purgin.
"Nikto zbrane nezloží," vyhlásil ďalší z lídrov DĽR Miroslav Rudenko podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Rusko považuje prímerie za "ultimátum"

Rusko oznámilo, že prímerie vyhlásené dnes ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom nie je mierovou ponukou, ale ultimátom pre proruských separatistov - a chýba v nej návrh na začatie rozhovorov s povstalcami na východe Ukrajiny.

Informovali o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na tlačový úrad Kremľa.

"Toto nie je pozvanie na mier a rokovania, ale ultimátum členom domobrany na juhovýchode Ukrajiny, aby zložili zbrane," napísal Kremeľ vo vyhlásení, ktoré citovala aj tlačová agentúra Reuters.

Porošenkov mierový plán bol podľa Kremľa zverejnený "premyslene alebo nepredvídane" v čase, keď ukrajinské sily strieľali na ruské územie neďaleko hranice, pričom zranili ruského colníka. Túto informáciu priniesla agentúra AP.

Kremeľ uviedol, že pod paľbu sa dostalo ruské kontrolné stanovište na hranici s Ukrajinou, a požiadal Kyjev o "vysvetlenie a ospravedlnenie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok