Kiska nevidí dôvod, aby si robil bezpečnostnú previerku

SITA
20.6.2014 13:43

Prezident Andrej Kiska nepožiada Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) o vykonanie bezpečnostnej previerky. "Ako viete, prezident nemusí mať bezpečnostnú previerku a ani nevidím dôvod, prečo by som to mal robiť," odpovedal dnes Kiska počas tlačovej besedy v Banskej Bystrici na otázku agentúry SITA.

Kiska nevidí dôvod, aby si robil bezpečnostnú previerku
SITA

Ešte počas kampane pred prezidentským voľbami súper Andreja Kisku premiér Robert Fico tvrdil, že Kiska by pre jeho väzby na scientológov bezpečnostnú previerku nezískal. Fico neskôr pre denník Pravda povedal, že v prípade zvolenia za prezidenta by nemal problém NBÚ o previerku požiadať.

Podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností prezident bezpečnostnú previerku mať nemusí. Ak by však o ňu požiadal, úrad by zabezpečil jej vykonanie. Politológ Michal Horský považuje rozhodnutie Kisku previerku nerobiť za správne. "Argumentácia typu bezpečnostná previerka či detektor lži svedčí o nízkej politickej kultúre a je dobre, že prezident odmieta túto previerku. Tým skôr, že ho o ňu nikto nežiadal," povedal Horský.

Robert Fico pred voľbami tvrdil, že jeho protikandidát v druhom kole voľby prezidenta Andrej Kiska má blízko k scientologickej cirkvi, ktorú Fico označil za sektu a bezpečnostné riziko. Dokladoval to tým, že Kiska vydal knihu vo vydavateľstve, zúčastnil sa na konferenciách či diskusiách a iných akciách, na ktorých sa podieľali alebo sa na nich zúčastnili scientológovia. Fico sa pýtal, ako môže byť niekto prezidentom a tým, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ak má prepojenie na scientológov. Kiska, pripomínajúc napríklad kauzu emisie, tvrdil, že bezpečnostným rizikom je práve premiér Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok