Vatreni urobili krátky proces s neskrotnými levmi, Kamerun už nepostúpi

SITA
19.6.2014 06:37

Futbalisti Chorvátska po prehre 1:3 s domácou Brazíliou v otváracom dueli XX. svetového šampionátu napravili chuť v stredajšom druhom vystúpení proti Kamerunu. "Vatreni" zvíťazili v dueli A-skupiny na štadióne v Manause jednoznačne 4:0 (1:0) a zachovali si reálnu šancu na postup do osemfinále MS 2014.

Vatreni urobili krátky proces s neskrotnými levmi, Kamerun už nepostúpi
SITA

Istotu elitnej šestnástky by pre Chorvátov znamenalo naplno zabodovať v pondelkovom súboji proti Mexičanom, na ktorých majú jednobodové manko. Naopak, africký zástupca v "áčku" sa už v predstihu po dvoch stretnutiach bez bodového zisku (prehra aj s Mexikom 0:1, pozn.) musí zo šampionátu porúčať.

Mužom stredajšieho zápasu bol Mario Mandžukič. Útočník nemeckého Bayernu Mníchov potvrdil povesť kanoniera, strelil dva góly a patril k najvýraznejším postavám na trávniku v Arena da Amazonia. "Bol som dobre pripravený. Mal som viac času i síl ako ostatní, pretože som pre dištanc za predchádzajúce vylúčenie nemohol nastúpiť v našom úvodnom dueli na tomto šampionáte.

Hralo sa mi dobre, víťazstvo rozdielom triedy ma teší. Ideme však ďalej," vyjadril sa po stretnutí s Kamerunom 28-ročný Mandžukič, ktorý pečatil výsledok: po hodine hry skóroval hlavou na 3:0 a v 73. min poľahky dokopol loptu do siete, keď brankár súpera Charles Itandje predtým vyrazil iba pred seba pokus striedajúceho Eduarda. 

Spomenutý brazílsky rodák, celým menom Eduardo Alves sa Silva, tiež myslel na ďalšie stretnutie. "Myslím si, že po nezdare a prehre s Brazíliou sme teraz ukázali charakter. Zápas s Kamerunom však musíme rýchlo hodiť za hlavu, pretože na nás čaká rozhodujúci duel o bytí a nebytí proti Mexiku. Náš najbližší súper má v súčasnosti o bod viac, stačí mu aj nerozhodný výsledok, my sa musíme pokúsiť zvíťaziť. Verím, že uspejeme," doplnil 31-ročný útočník.

Možno rozhodujúcim momentom duelu bol "skrat" Kamerunčana Alexa Songa, ktorý v 40. min za stavu 0:1 nepochopiteľne tvrdo atakoval do chrbta spomenutého Mandžukiča a skúsený portugalský arbiter Pedro Proenca nezaváhal ani na chvíľu - vytiahol 26-ročnému defenzívnemu stredopoliarovi "neskrotných levov" červenú kartu.

Práve túto skutočnosť označil 66-ročný nemecký kouč Kamerunu Volker Finke ako hlavný dôvod prehry jeho zverencov: "Pri hre oboch tímov v plnom počte, teda jedenástich proti jedenástim, sme s chorvátskym súperom dokázali na ihrisku držať krok. Do červenej karty to bol úplne otvorený a vyrovnaný zápas. Po vylúčení sme to už mali veľmi ťažké, navyše sa hralo v náročných podmienkach. Viac ako päťdesiat minút sme boli oslabení, to sa na trávniku aj prejavilo. Pri inkasovaných góloch sme však reagovali veľmi zle." Kamerun prehral šiesty zápas v rade na svetových šampionátoch a balí kufre.

"Priznávam, že červená karta súperovho hráča pochopiteľne zohrala dôležitú úlohu. Pre mužstvo, ktoré musí hrať v početnej nevýhode - a navyše v takých náročných podmienkach, ako boli v Manause - je to obzvlášť náročné. Rýchlosťou a presným zakončením sme dnes Kamerun prevalcovali," zhodnotil stredajší súboj tréner Chorvátska Niko Kovač, ktorý za hlavný dôvod víťazstva označil premieňanie šancí: "Na rozdiel od nášho prvého vystúpenia na šampionáte proti Brazílii sme tentoraz využili ponúknuté príležitosti. Mohli sme však streliť aj viac gólov."

V pondelkových záverečných dueloch A-skupiny na MS 2014 nastúpi v pondelok 23. júna o 22.00 h SELČ domáca Brazília proti Kamerunu (hrá sa v Brasílii) a v rovnakom termíne i čase sa uskutoční aj druhý súboj Chorvátsko - Mexiko, dejiskom bude Recife. 


Tabuľka A-skupiny:
1. Brazília 2 1 1 0 3:1 4 
2. Mexiko 2 1 1 0 1:0 4 
------------------------------------------- 
3. Chorvátsko 2 1 0 1 5:3 3 
4. Kamerun 2 0 0 2 0:5 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok